Metju Palmer sa iskustvom od 25 godina odlično poznaje region i sve ključne figure u njemu, saosećajan je i realističan, bolju osobu za izaslanika za prostor bivše Jugoslavije, pre svega za dijalog Beograda i Prištine, SAD nisu mogle da pronađu, smatra poznati publicista i novinar Tim Džuda, piše Kossev.

Ipak, iako dobar potez kojim se pokazuje interes da se problem reši, samo imenovanje američkog izaslanika, nije nužno signal za izlazak iz ćorsokaka u koji je zapao dijalog. Ali bi mogao da bude ukoliko bi i EU povukla sličan potez – odredila svog izaslanika.

U razgovoru za KoSSev, Džuda ipak skreće pažnju na to da ni SAD ni EU trenutno nemaju nivo uticaja kakav su ranije imali, te da bi do pre nekoliko godina bilo nezamislivo da albanski političari sa Kosova nešto odbiju SAD-u.

Dosadašnji zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, za Balkan i Egej, Metju Palmer imenovan je za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. U praksi to znači da će preuzeti ulogu američkog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine koji se već godinu dana nalazi u ćorsokaku.

Džuda smatra da je dobro to što su SAD imenovale osobu koja odlično poznaje region, i sve ključne figure u njemu.

„Pored toga mislim da je Palmer i saosećajan i realističan“, kaže Džuda.

Ipak, samo imenovanje američkog izaslanika za dijalog između Beograda i Prištine, i to usred nestabilnih političkih prilika i u Prištini i u Beogradu, nije nužno signal za izlazak iz ćorsokaka u koji je zapao dijalog dva rukovodstva, upozorava.

Džuda ocenjuje da trenutno ni SAD, kao ni EU, nemaju „nivo uticaja koji su ranije imali“. „U prethodnim godinama, na primer, bilo bi nezamislivo da albanski političari sa Kosova odbiju ono što SAD od njih zahtevaju. A postavljenje Palmera to neće promeniti“, ističe britanski novinar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.