(Beta-AP) – Ujedinjene nacije (UN) spremne su da se povuku iz Avganistana u maju ukoliko talibani na vlasti ne dozvole rad ženama u toj organizaciji, saopštio je danas šef UN Programa za razvoj (UNDP) Ahim Štajmer.

Štajmer je saopštio da zvaničnici UN pregovaraju sa Vladom Avganistana u nadi da će uspeti da izdejstvuju izmene u naredbe kojima se stanovnicama zabranjuje rad u toj organizaciji.

„Pošteno je reći da tamo gde se trenutno nalazimo ceo sistem Ujedinjenih nacija mora da napravi korak unazad i preispita svoju sposobnost da tu deluje“, rekao je Štajner.

On je dodao da su talibani dozvolili Avganistankinjama da obavljaju neke poslove i da podaci UN pokazuju da ekonomija te države ubrzano slabi.

U decembru 2022, avganistansko Ministarstvo privrede je objavilo da je za 1.260 nevladinih organizacija koje su radile u toj zenlji, zabranjeno da zapošljavaju Avganistanke zbog „ozbiljnih pritužbi“ za nepoštovanje islamskog pokrivanja tela i lica. UN nisu bile time pogođene.

Dan posle te zabrane više nevladinih organizacija objavilo je da će obustaviti rad, ali su ga nastavile sredinom januara uz podrušku ženskog osoblja u nekim sektorima koji su izuzeti od zabrane, kao što su zdravstvo i prehrana stanovništva.

Od povratka na vlast u avgustu 2021. talibani su vratili strogu primenu Islama kojim je bio obeležen njihov prvi period na vlasti (1996-2001) i uveli druge mere kojim je ograničena sloboda žena.

Talibansko preuzimanje vlasti propraćeno je vrlo skromnim pokazateljima ekonomskog oporavka. Došlo je do izvesnog povećanja izvoza, izvesne stabilizacije deviznog kursa i manje stope inflacije. Očekuje se da će i skromni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti smanjen zbog povećanja broja stanovnika.

Štajmer je nekoliko ekonomskih problema pripisao talibanskoj politici zabranjivanja ženama da rade.

„Ukoliko UN ne bude u Avganistanu mogu da vidim sliku miliona mladih devojaka, mladića, očeva, majki, koji neće imati dovoljno da jedu“, rekao je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.