Šta će biti sa pozorištem „Boško Buha“? To je jedno od pitanja koja se poslednjih dana najčešće ponavljaju, između Tviter struktura koje svaku misao završavaju sa tezom da smo „dotakli dno“ i političkog establišmenta koji iznova i iznova kreira probleme i onda poput starih mudraca dođu sa velikim rešenjem. Kao priče za malu decu.

Takva je priča i o mestu koje je draguljarnica upravo takvih priča. Samo što je neko odlučio da izuje Mačka u čizmama.

Oni koji nisu znali, ovih dana su čuli da se najstarije pozorište za decu ovog regiona„Boško Buha“ seli u Beograd na vodi, a da glumci apeluju na gradsku vlast i javnost da ovaj scenario spreče. Premijerka Ana Brnabić obećala je predstavnicima pozorišta da će ispuniti nekoliko njihovih želja i time rešila dilemu javnosti. Najavila je da će sporna situacija biti rešena brzo, već u narednih nekoliko dana.

Svi su zanemarili privremeno izmeštanje pozorišta, za vreme njegove rekonstrukcije, pa je javnost, iznenadilo kada su glumci ove nedelje saopštili odluku gradske vlasti, sa kojom se, sudeći
po reakcijama glumačke i šire javnosti na društvenim mrežama, mnogi ne slažu. Potom su dramski umetnici govorili da je trebalo pobuniti se još te godine kada je pozorište „privremeno“ premešteno.

„Bilo je mnogo prilika, a pozorišna zajednica je ćutala“, izjavio je ovim povodom pozorišni reditelj Ivan Lalić.

Vreme je prošlo, ali kada se već nije reagovalo kada je trebalo, mnogi glumci su objašnjavali da ne treba propustiti poslednju priliku da se sačuva pozorište u kom je odigrano  hiljade predstava, a pogotovo u ovom trenutku kada postoji ogromna podrška.

Mnoge generacije su se pobunile protiv premeštanja kuće Aladina i Mačka u čizmama, pa su glumci pozivali sve svoje verne gledaoce da podrže njihov povratak u zgradu i konačno je stigao odgovor od onih koji su ovu odluku inicirali.

Predstavnici pozorišta su na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić dobili garanciju da će njihovi zahtevi biti ispunjeni i da će ponovo igrati na staroj adresi – Trg Republike broj 3. Upravnik pozorišta “Boško Buha” Igor Bojović je zadovoljan kako je protekao sastanak izjavio “bilo je odlično, premijerka je rekla da će se više zauzeti za rešavanje problema koje pozorište ima”.

Ovih dana se, kao sporno u medijima, spominjalo uknjiženje kruševačkog preduzeća “Rubin” u katastar na pozorišni prostor i prenošenje vlasništva na preduzeće “Boutique” iz istog grada, pošto je glumcima rečeno da je uknjiženje greška koja će biti ispravljena. Povodom skorašnjih događaja iz Republičkog geodetskog zavoda rekli su da greška ne postoji, a premijerka je uverila članove pozorišta da će i to rešiti.

“Vrlo smo zadovoljni sastankom, zaposleni su imali prilike da iznesu svoje stavove i mišljenja”, rekao je Bojović.

Takođe, izgleda da je i profil vlasnika zgrade pozorišta kontroverzan, iako se takve stvari obično ne dovode u pitanje, u ovom slučaju stvar je pre svega simbolička.

Poslednjih dana javnost se pitala da li bi aktuelni vlasnik zgrade, poznat po kupovini mnogih beogradskih simbola, kao i po tome što poseduje široko posećene restorane i klubove, mogao da iskoristi zgradu u komercijalne svrhe. Pobunjeni građani na Tviteru pisali su „vlasnik Geneksa, Tri Šešira, Zlatnog bokala, splavova, klubova i kafića itd. sad je vlasnik i Boška Buhe“.

„Gospodine Peconi, siguran sam da imate dovoljno lokala u svom vlasništvu u Beogradu, da Vam iseljavanje pozorišta Boško Buha apsolutno nije potrebno“, poručio je glumac Sergej Trifunović.

Poznato pozorište „Boško Buha“ osnovano je još pre 73 godine, a njegove prve predstave odigrane su upravo na Dorćolu, u zgradi na Trgu republike broj 3.  Inicijativom Branislava Nušića i njegove
porodice nastaju začeci ovog pozorišta, a njegova ćerka Gita Predić Nušić je po završetku nemačke okupacije osnovala Pozorište Boško Buha 1950. godine. Upravo zbog istorije i znamenitosti kompleksa na kome se nalazi, biće značajno ako se pozorište ne izmesti iz ovog dela grada. Premijerka je objasnila da postoji saglasnost suvlasnika da se radovi izvode i da je iz budžeta za 2023. godinu
namenjeno 5,5 miliona evra za rekonstrukciju pozorišta.

U priči zahvaljujući svojoj odlučnosti i hrabrosti Aladin ostvaruje snove. Na prvu loptu, izgleda kao da su istrajni članovi pozorišta uz doprinos javnosti uspeli da utiču na vlast da promeni odluku i spreči planirani scenario. Ili je u pitanju samo „politička čarobna lampa“. Ne treba smetnuti sa uma da u Aladinu ima i neispunjenih obećanja. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.