Prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori raspršio je nade aktuelnog predsjednika i lidera DPS-a Mila Đukanovića da će se u finalu susresti sa poželjnim kandidatom – šefom do juče desničarskog DF-a Andrijom Mandićem.

Uprkos višemjesečnoj sistemskoj saradnji DPS-a i DF-a koji su svoje i tuđe birače pokušali da uvjere da i dalje gospodare terenom, rezultati izbora nedvosmisleno pokazuju da se Crna Gora umorila od starih lica, stare priče i da je većini birača, čak i ako ih lažu, milija priča o platama i životnom standardu od istrošenih identitetskih tema i kopanja nacionalnih rovova između kojih su profitirale jedino etablirane partijske firme.

Iako je i na ovim izborima osvojio najviše, oko 35 odsto procenata ili blizu 120.000 glasova, Đukanović u drugi krug ulazi sa vrlo malim šansama da parira kandidatu Pokreta „Evropa sad“, Jakovu Milatoviću, koji se javnosti predstavio prije par godina kao ekonomski ekspert u vladi Zdravka Krivokapića, i kao jedan od autora kontroverzne ekonomske reforme što je udvostručila minimalna i prosječna primanja u državi u kojoj je DPS decenijama, mimo privilegovanih, građanima bacao mrvice sa stola.

Jakov Milatović je na izborima osvojio blizu 29 procenata, ili svega šest odsto glasova manje nego Đukanović koji je birače još jednom pokušao da omami pričom o nepobjedivosti. Naizgled solidni procenat Mila Đukanovića koji je i u izbornoj noći iskusno odglumio samouvjerenost i pokušao da proda tezu o pojedinačno najboljem rezultatu ozbiljno je uzdrman prostom matematikom – uzdanica DPS-a je na ovim izborima osvojila 60.000 glasova manje nego na predsjedničkim izborima 2018. godine. Trend dramatičnog opadanja njegovog i partijskog autoriteta možda je najvidljiviji u Podgorici gdje je dobio čitavih sedam hiljada glasova manje nego koalicija predvođena njegovom partijom na nedavno okončanim prošlogodišnjim lokalnim izborima.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 23. MARTA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU NA NSTORE.RS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.