Formiranje Zajednice srpskih opština preduslov je za normalizaciju odnosa, kao i za bezbednost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

U saopštenju se navodi da je Vučić sa Lajčakom razgovarao o evropskom predlogu, formiranju Zajednice srpskih opština i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

Vučić je naglasio da Srbija odgovorno radi i posvećeno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rešenja neophodnih za normalan život i bolju budućnost svih građana, uz jasno navedena ograničenja, dodaje se.

Lajčak je došao u Beograd posle prošlonedeljne posete Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak srpskog i kosovskog lidera u Ohridu 18. marta.

Lajčak je 9. marta u Prištini rekao da je sa Kurtijem imao konstruktivan i veoma važan razgovor o implementaciji Sporazuma, i dodao da je sastanak ispunio njegova očekivanja i da „dobro razume“ kakva su očekivanja Kosova. Posle sastanka sa Kurtijem, slovački diplomata je kazao i da dve strane moraju da se dogovore o Implementacionom aneksu, jer Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije bez toga neće biti pravno obavezujući.

Lajčak je 10. marta izjavio da veruje da će Sporazum biti bar delimično sproveden, ako ne u potpunosti, navodeći da će značajan uspeh biti i usaglašavanje „u dobrom delu“ mape puta.

Vučić je 9. marta rekao da će Lajčak u Beogradu boraviti do srede, i naveo da će „dva dana provesti s njim u pokušaju da pronađu kakav-takav put napretka za normalizaciju odnosa“ dve strane.

Dan kasnije, međutim, Kurti je ponovo odbacio mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština, na čemu insistira Beograd, rekavši da jednonacionalna rešenja nisu moguća u pravnom poretku Kosova.

Vučić je potom izjavio da mu posle te Kurtijeve izjave „nije jasno“ o čemu treba da razgovara sa njim u Ohridu i prethodno sa Lajčakom u Beogradu. Ponovio je da neće priznati kosovsku nezavisnost ni dati saglasnost na ulazak Kosova u UN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.