(Beta-AP) – Buduća desničarska vlada Benjamina Netanjahua postavila je širenje jevrejskih naselja u vrh liste prioriteta dan pre nego što će položiti zakletvu.

Netanjahuova konzervativna partija Likud objavila je danas odrednice nove vlade, a prva je „širenje i razvoj naseljavanja u svim delovima zemlje Izrael – Galileji, Negevu, Golanskoj visoravni i Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale)“.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ilegalnim i preprekom za mir sa Palestincima.

Netanjahuovu novu vladu, najviše desno orijentisanu u istoriji Izraela, čine partije ultraortodoksnih Jevreja i ultranacionalista i njegova partija Likud. Ona će sutra položiti zakletvu.

Netanjahu se vraća na vlast pošto je prošle godine smenjen, a prethodno je bio premijer 12 godina uzastopno.

On će ponovo biti na čelu vlade iako mu se sudi za navodno primanje mita, zloupotrebu položaja i prevaru, što on poriče.

Netanjahuovi partneri teže reformi politike koja će udaljiti veliki deo izraelske javnosti, povećati napetost sa Palestincima i dovesti tu zemlju do neslaganja sa SAD i američkim Jevrejima.

Nekoliko glavnih Netanjahuovih saveznika, uključujući članove stranke Verski cionizam su jevrejski naseljenci ultranacionalisti sa Zapadne obale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.