Za razvoj društva važno je da javni, privatni i poslovni sektor sarađuju. A to u praksi znači, da zajednički radimo na svim onim pitanjima koja su značajna za društvo u kome živimo – bilo da je to obrazovanje, zaštita životne sredine ili pak sfera kulture. Građanima, organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama koji svojim zalaganjem utiču na živote sugrađana, zato su još jednom dodeljene nagrade za Pokretačima promena. Ove nagrade dodeljene su u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju”, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija (BIRN).  

Ovo su priče dobitnika…

Saradnjom do promene

Nagrada u ovoj kategoriji dodeljuje se organizacijama civilnog društva koje su ostvarile uspešnu saradnju sa javnim vlastima i doprinele unapređenju javnih politika. Kao primer najuspešnije kampanje javnog zagovaranja u saradnji sa donosiocima odluka, nagrađena je organizacija Caritas Šabac za inicijativu „Razvoj usluga socijalne zaštite u opštini Bogatić“.

foto: Sanja Knežević

Inicijativa je pokrenuta 2015. godine na osnovu iskustva koje je Caritas Šabac imao u pružanju usluga socijalne zaštite u zajednici na teritoriji grada Šapca, ali aktivnosti još uvek traju. Saradnjama na projektima Evropske unije između opštine Bogatić kao javne vlasti i Caritasa Šapca kao nevladine organizacije, ali i svakodnevnom saradnjom, uspostavljanjem dobrih odnosa sa ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovnim ustanovama i lokalnom zajednicom uopšte, dolazi do uspostavljanja usluge pomoć u kući za stara i bolesna lica čiji je pružalac Caritas Šabac, a koju finansira Opština. Tri godine kasnije, uspostavlja se usluga dnevni boravak za odrasle osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama. Istovremeno sa ovom, Caritas Šabac licencira još jednu uslugu socijalne zaštite u zajednici za istu kategoriju korisnika – stanovanje uz podršku. U ovom momentu uslugu pomoć u kući koristi 80 osoba, korisnika u dnevnom boravku je 18, a dve osobe žive u stanu za stanovanje uz podršku. Tokom godina pružanja ovih usluga stotine ljudi direktno ih je koristilo, a hiljade indirektno imalo poboljšanje kvaliteta života zahvaljujući istim.

Sinergijom do uspeha

Nova kategorija nagrađuje organizacije koje su ostvarile saradnju sa poslovnom zajednicom i zajednički zagovarale stvaranje podsticajnog okruženja za važne promene u zajednici. Prvi dobitnik u ovoj kategoriji je udruženje žena Etno čarolija Prva Kutina iz Niške banje, za obnovu Doma kulture u selu i pokretanja građana svih struktura organizovanjem raznih kulturnih dešavanja u 2022.

Etno čarolija je pokrenula inicijativu obnove davno napuštenih prostorija Doma kulture u selu i za 5 meseci prostor od 400m2 učinila upotrebljivim i dostupnim za organizaciju radionica, manifestacija, kulturnih dešavanja, promocija knjiga i slično. U tom pohodu, sredstva su obezbeđena kroz par manjih projekata i uz podršku raznih donatora – pravnih i fizičkih lica. U Domu kulture je oživljen kulturno umetnički program, formiran je KUD sa folklornom, likovnom, čitalačkom i pesničkom sekcijom. Takođe, u okviru Doma kulture napravljena je vežbaonica sa spravama i rekvizitima koju koriste volonteri, dostupna je deci škole koja nemaju svoju školsku salu, osposobljena je biblioteka gde ima preko 1000 književnih dela, etno muzej sa izloženim starinama i projektorom iz 1953. godine koji je služio tom istom Domu za filmske projekcije.

Prvi glas građana

Nagrada Prvi glas građana namenjena je organizaciji civilnog društva koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja doprla do velikog broja građana i obezbedila njihovu podršku. Građani su postali nosioci poruke kampanje i zajedničkim naporima su postignuti vidljivi rezultati. Ovogodišnji dobitnici su Kreativno afirmativna organizacija Parnas za inicijativu „Pristupačan svima – Uhvati film festival“.

foto: Sanja Knežević

KAO Parnas je nedavno u Novom Sadu realizovao 20. Međunarodni filmski festival Uhvati film – festival čiji su akteri i autori osobe sa invaliditetom. Ono što je jedinstveno u vezi sa ovim festivalom, osim teme, jeste to što je ceo program bio pristupačan osobama sa invaliditetom: bioskop Kulturnog centra je najpristupačniji postojeći u Novom Sadu, svih 28 filmova koje je ušlo u program je opisno titlovano (pristupačno gluvima), a govorni sadržaji (tribine, obraćanja) su prevođeni na znakovni jezik. Po prvi put u istoriji filmskih festivala u Srbiji, festival je ceo bio pristupačan i slepim i slabovidim osobama jer je ceo filmski program, kao i trejleri, audioopisan i sinhronizovan na srpski jezik.

Pohod na aktivizam

Pohod na aktivizam predstavlja uspešnu aktivističku inicijativu koja je kroz rešavanje lokalnog, regionalnog ili nacionalnog problema od javnog značaja uspešno aktivirala veliki broj građana. Ova nagrada namenjena je neformalnim grupama koje su uspešno sprovele tu inicijativu uz podršku šire grupe građana. Ove godine, nagrada je pripala neformalnoj grupi Bežanija ostaje, Kosa prkosi.

foto: Sanja Knežević

Inicijativa je pokrenula i udružila stanovnike Bežanijske kose, nakon saznanja da je objavljen Predlog izmena i dopuna plana detaljne regulacije jednog područja u naselju, sa ciljem izgradnje stambenog kompleksa. Građani su se udružili u borbi protiv izgradnje 3 nebodera od 100 i 120 metara u mirnom porodičnom naselju sa objektima pretežno niske gradnje. Za ovu izgradnju bi bila posečena stabla stara preko 40 godina i uništene zelene površine sportskog terena. Realizacijom planiranih gradnji bi se trajno narušio kvalitet i karakter ovog predela, pejzažne karakteristike i identitet Bežanijske kose. Nepovratno bi se ugrozio identitet i prepoznatljivost Bežanijske kose, značajno bi se ugrozio kvalitet životne sredine i odražavajući se negativnim psihološkim i zdravstvenim efektima kod članova lokalne zajednice i svih korisnika prostora. Više stotina primedbi je do sada poslato Gradskoj komisiji koja odlučuje o promeni detaljnog plana, od uticaja na životnu sredinu do rizične izgradnje naselja nad železnički tunelom i magistralnim vodovodom.

Pokretačica promena

U okviru ove kategorije, nagrađuju se pojedinci koji su, boreći se za zajednički interes, hrabro iskoračili iz okvira uobičajenih očekivanja i dokazali kolika je snaga pojedinca. Ove godine, nagrađujemo dve Pokretačice promena.

Olivera Jovović, Udruženje SMA Srbija, foto: Sanja Knežević

Olivera Jovović iz udruženja SMA Srbija je Pokretačica promena za inicijativu „Proširenje liste neonatalnog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju“. Počevši od marta 2022. godine, narednih godinu dana se projektno finansira aktivnost skrininga svih novorođenih beba u GAK „Narodni front“. Projekat su zajednički pokrenuli Olivera Jovović iz SMA Srbija kao udruženje pacijenata, Univerzitetska klinika u Tiršovoj i Biološki fakultet kao laboratorija koja realizuje testove na spinalnu mišićnu atrofiju. Nakon prvih rezultata, iz RFZO je najavljeno da će se projekat nastaviti iz sredstava obezbeđenih budžetom Republike Srbije i proširiti na ostala porodilišta.

Vesna Stanimirović, direktorka i vaspitačica u Predškolskoj ustanovi Stonogica u Sremskoj Mitrovici, foto: Sanja Knežević

Vesna Stanimirović je direktorka i vaspitačica u Predškolskoj ustanovi Stonogica u Sremskoj Mitrovici, koja je pokrenula inicijativu „Naše malo, nekome znači mnogo“. Kroz ovu inicijativu pokrenute su mnoge akcije kojima su potpomognute mnoge organizacije, obrazovne i zdravstvene ustanove, pojedinci i porodice. Za Dečje selo u Sremskoj Kamenici, svake godine se u toku „Dečje nedelje“ sakupljaju sredstva (garderoba, školski pribor, novčana sredstva, konditorski proizvodi…). Vesna Stanimirović je organizator i mnogih humanitarnih događaja na kojima se skupljaju materijalna i nematerijalna sredstva za ugrožene porodice, pojedince i predškolsku ustanovu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.