(Beta) – Portparolka Evropske komisije Nabila Masrali izjavila  je danas u Briselu da će EU nastaviti da se angažuje na pronalaženju trajnog rešenja za problem preregistracije vozila sa srpskim registarskim oznakama na Kosovu i pozvala sve aktere da održe mir i ne dozvole oživljavanje nepotrebnih tenzija na terenu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Masrali je ponovila da Kosovo ima pravo da postepeno ukine registarske oznake KM, ali da odluka koja je doneta nije u skladu sa onim što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine 2016.

„Videli ste naše saopštenje u kome navodimo da smo upoznati sa poslednjim odlukama kosovske vlade u vezi sa tablicama. Jasno ističemo da Kosovo ima pravo da postepeno menja KM tablice, ali taj proces mora da bude u okvirima dogovorenog u dijalogu. Ova odluka nije u skladu sa dogovorima iz dijaloga dve strane ni u skladu sa dogovorom iz 2016. godine“, izjavila je Masrali.

U saopštenju objavljenom preksinoć navodi se da sporazum iz 2016. predviđa jasno definisan postupak sa rokom od 12 meseci za postepeno ukidanje (registarskih oznaka KM), što nije poštovano.

Kosovo bi trebalo da omogući duži prelazni period. To Kosovu dosledno savetuju najbliži partneri uključujući EU i SAD  i razočaravajuće je što to nije prihvaćeno, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.