
Pored Božića i Uskrsa, Krsna slava smatra se jednim od najbitnijih događaja u pravoslavnim porodicama iz Srbije. Može se reći da sezona slavljenja porodičnih zaštitnika, sveca, počinje 27. oktobra kada se obeležava Sveta Petka i traje sve do završetka januara meseca. Sveća, slavski kolač, žito (koljivo) i vino neizostavni su deo slavskog rituala. Ipak, za ukućane mnogih domaćinstava ovo je povod da se okupe porodica, rodbina, prijatelji i kolege i da se posluže tradicionalnim specijalitetima iz naše zemlje koji su pripremljeni posebno za ovaj događaj. Predstavljamo vam tri omiljena glavna slavska jela spremljena na nešto drugačiji način.
Sarma s kolenicom na starinski način
Svako ko je probao kaže da je ova sarma bolja od klasične. Za pripremu je potrebno oprati i skuvati suvu kolenicu tako da se meso može lako odvojiti od kosti. Ostaviti da se ohladi, a potom odvojiti meso. Kiseo kupus treba držati neko vreme u vodi da ne bi sarma bila preslana, jer je i kolenica slana. Nakon toga, odvojite listove za zavijanje sarme. Meso isecite na komade i stavite na list kupusa, pobiberite i uvijte isto kao što biste i sarmu sa mlevenim mesom.
Posne, suve, punjene paprike
Ako obeležavate posnu slavu, a ljubitelj ste punjenih paprika, obožavaćete ih i ako ih spremite s povrćem umesto s mesom. Za pripremu vam je potrebno deset komada sušenih paprika, jedan praziluk, dve šargarepe, malo celera, osam kašika integralnog pirinča, šest kašika ulja, četiri kašike mlevenih oraha, dva krompira, tri čena belog luka, začin po ukusu i pet kašika mlevenog paradajza. Jelo je podjednako ukusno ako ga poslužite dok je toplo i hladno.
Pastrmka na mlinarski način
Gotovo da nijedna posna slava ne prođe bez ribe. U slučaju da želite da eksperimentišete, pripremite pastrmku „na mlinarski način“ i nećete se pokajati, naprotiv. Oljuštite krompir i skuvajte u posoljenoj vodi, iscedite malo limuna po pastrmkama, dobro ih posolite, pobiberite po ukusu, i uvaljajte u kukuruzno brašno. Dodajte malo maslinovog ulja, belog vina i peršuna. Kada ste to uradili, stavite sve u rernu na 200 stepeni i pecite 35 do 40 minuta.
Za pripremu ovih ukusnih slavskih jela bitno je znanje, iskustvo, ljubav, ali i dobra rerna, kao što je Gorenje OptiBake, koja će vam čitav proces učiniti jednostavnijim i kraćim. Reč je o ugradnoj pećnici koja ima funkciju HomeMade za ravnomerno pečenje hrane zahvaljujući odličnoj cirkulaciji vazduha i stabilnoj temperaturi. Za savršeno ispečenu hranu na pari tu je SteamAssist, dok zahvaljujući FastPreheat opciji rerna doseže temperaturu od 200 stepeni za samo pet minuta i time štedi oko 30 odsto vremena za standardno zagrevanje.
Kada se slava završi i isprate dragi prijatelje i rodbina, domaćine čeka čišćenje kuhinje, a Gorenje rerne olakšavaju ovaj proces zahvaljujući funkcijama za samočišćenje. Na raspolaganju je PyroClean koji uništava ostatke hrane zahvaljujući ekstremno visokim temperaturama. CataClean uz pomoć poklopca ventilatora apsorbuje masnoću nastalu tokom pripreme. Tu je i AquaClean kom je potrebno samo da dospete vodu u posudu i da ga pokrenete kako bi se nečistoće omekšale i omogućilo jednostavno brisanje. Sa OptiBake rernom nećete razmišljati o poslovima koji dolaze nakon pripreme najukusnijih slavskih obroka. Više informacija možete pronaći na https://rs.gorenje.com/optibake-ugradne-rerne.



