(Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je, ako Srbija uvede sankcije Rusiji, nemoguće zadržati politiku koja podrazumeva efikasno protivljenje članstvu Prištine u UN, i da to „veoma dobro znaju svi koji se zalažu za sankcije protiv Rusije“.

„Ne možete se pretvarati da ste istovremeno protiv nezavisnog ‘Kosova’ i za uvođenje sankcija Rusiji. Neiskreni su oni koji to izgovaraju u istom dahu“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je rekao da je „trgovina ‘Kosovo’ u UN, a Srbija u EU“ neprihvatljiva i vrednosno i bezbednosno, kao i da je nemoguće da Srbija „trguje glasovima Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN“.

„Rusija i Kina sigurno neće dozvoliti Srbiji da trguje njihovim glasom, nego će reći ‘ako ste već spremni da trgujete – nećemo vam dozvoliti da vi trgujete našim glasom, nego ćemo to mi da radimo’. Sada je njihovo opredeljenje da će uraditi ono što Srbija traži i zato smo zahtevali od Vučića da se pošalju pisma u Moskvu i Peking kojima se to formalizuje. Ovo je trenutak kada bi trebalo zacementirati ruski i kineski položaj, a ne da šaljemo poruku da smo spremni da trgujemo njihovim glasom i svojom teritorijom“, rekao je Jeremić.

„Odnosi u svetu su danas takvi da jednom broju velikih igrača odgovara da blokiraju ‘Kosovo’ u UN i to bi trebalo iskoristiti, a ne kockati se s tim“, dodao je Jeremić.

Upitan o ponovnom glasanju Srbije protiv Rusije u UN, Jeremić je podsetio da je Narodna stranka u parlamentu predlagala da Srbija u UN podnese rezoluciju o zaštiti suvereniteta i teritorijalne celovitosti svih država članica Svetske organizacije.

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da velike sile mogu da se ponašaju nekonzistentno kada im je to u interesu, ali da male države moraju da pažljivo prate kako se veliki ponašaju i da s tim u vezi čine aktivne diplomatske korake.

„Naravno da Rusija može da primeni jedan standard ovde, a drugi tamo. Može Amerika da lamentira nad činjenicom da je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu i da se to desilo bez odlike SB UN, ali šta su onda američka invazija na Irak ili napad na Libiju“, rekao je Jeremić.

Upitan o izveštaju Evropske komisije o Srbiji, Jeremić je odgovorio da je taj izveštaj pokazao da EU u ovom trenutku od Srbije posebno ne zanima ništa drugo osim da se priključi sankcijama protiv Rusije i da se ubrza pitanje rešavanja statusa Kosova i Metohije, kao i da Evropa za sada nema ozbiljne namere kada je reč o integraciji Srbije i Zapadnog Balkana.

„Nesrećan sam kada pročitam izveštaj Evropske komisije, naročito način na koji se pominje slučaj uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića. Proces protiv njega je gurnut u fioku, njegov život je gurnut u fioku, a u izveštaju je pomenut tek blago i to na način koji se ne može porediti sa rečnikom koji je upotrebljen u vezi sa sankcijama Rusiji i ubrzanjem kosovskog procesa“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da „režim u Srbiji odgovara Briselu“ i da je „faraon tog režima Aleksandar Vučić rado viđen gost s kojim se slikaju i peku ćevape“.

„Drže ga kao na tacni, bez obzira što nema napretka na evropskom putu. Malo im smeta što nije uveo sankcije Rusiji, a kada bi se to dogodilo, izveštaj Evropske komisije bi bio divan, bajan i sjajan i dolazili bi u Beograd tri puta mesečno da peku ćevape sa Vučićem, dok bi Aleksandar Obradović i dalje čamio u fioci. Takav odnos je neprihvatljiv“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da od evropskog puta Srbije nema ništa dok je Vučić na vlasti i da Srbija na tom putu „vozi unazad ili u najboljem slučaju stoji“.

Na pitanje o Deklaraciji o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije, koju je podržala i Narodna stranka, Jeremić je odgovorio da je vraćanje u ustavno-pravni poredak Srbije tek poslednji korak u dugom procesu do kojeg može doći isključivo mirnim putem, to jest pregovorima, a ne ratom, i da bi prvi korak morao biti „zalivanje cementa na bilo kakvu međunarodnu afirmaciju samoproglašenog Kosova kao nezavisne države“.

„Moraju da shvate da nikada neće postati međunarodno priznata država i da su im trajno zatvorena vrata za međunarodnu afirmaciju“, rekao je Jeremić.

Na pitanje o eventualnoj koaliciji sa strankama koje su podržale tu deklaraciju, Jeremić je odgovorio da Narodna stranka sa tim organizacijama deli mišljenje o Kosovu i Metohiji, a da u parlamentu trenutno najbliže sarađuje sa Demokratskom strankom i zelenima, i dodao da se o mogućim koalicijama razgovara tek kada dođu izbori.

„Ja ne znam kada će biti izbori, nisam sedeo kod Vučića na kanabetu, o izborima pitajte Vučića ili Dragana Đilasa. Ne razgovaramo ni sa kim o koalicijama, jer trenutno ne razgovaramo o izborima“, zaključio je Jeremić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.