STADA Globalni informacioni sistemi (GIS) u Srbiji, uz saradnju sa Centrom za tehnološko preduzetništvo i inovacije (ICT hub), bila je domaćin prvog hakatona organizovanog u oblasti zdravstva – Tech4Health.  Prvi hakaton u farmaceutskoj industriji na našim prostorima  održan je u Beogradu u ICT HUB-u, a osam timova radilo je na softverskim rešenjima za potrebe kućne apoteke, odnosno najboljem rešenju za digitalizaciju kućne apoteke.

Učesnici hakatona imali su na raspolaganju 48 sati da dizajniraju, a potom i predstave svoja tehnološka rešenja, a tokom čitavog procesa imali su podršku mentora iz STADA Grupe.

Kako je istakao Tobias Ginter, senior potpredsednik za Globalni IT, ovo je prvi hakaton organizovan u okviru STADA Grupe.

Bilo je neverovatno videti energiju i kreativnosti od strane svih timova koji su uzeli učešće u našem hakatonu. Svi su imali odlične ideje u cilju rešavanja izazova sa digitalnim zdravstvenim uslugama. Svi u STADA Grupi smo ponosni na ovakav događaj koji smo organizovali u Beogradu, i što možemo da se zaista povežemo sa IT zajednicom u Srbiji, u cilju kreiranja digitalnih inovacija u farmaceutskoj industriji,“ rekao je Ginter.

Pobednički tim na događaju se izdvojio jer je njihova aplikacija ponudila izuzetna rešenja u opciji „zajednica“. Nikola Arsić, lider pobedničkog tima, ocenio je da su svi timovi uradili odličan posao:

Uz saradnju i podršku mentora uspeli smo da se upoznamo sa farmaceutskom industrijom, koja nam nije  bila toliko poznata, i da oblikujemo našu ideju. Bilo je ovo jedno predivno iskustvo i zahvalio bih se na prvom mestu, koje nam dosta znači.“

Predstavnici ICT HUB u Beogradu takođe nisu krili svoje oduševljenje prvim hakatonom u farmaceutskoj industriji. Prema rečima direktora ICT HUB Koste Andrića, najvažnije je to da nakon ovog događaja IT start-up zajednica u Srbiji  može da nastavi da sarađuje sa STADA grupom.

Konkretno, timovi koji su učestvovali tokom ovog Hakatona će imati priliku da posete Hemofarm fabriku u Vršcu i da nastave da kreiraju neka nova digitalna rešenja u  farmaceutskoj industriji. Za nas u ICT HUB-u je krucijalna ta saradnja velikih kompanija i malih timova za koje mislimo da je presudna kada su inovacije u pitanju,“ istakao je Kosta Andrić.  

Inače, pobednički tim na #Tech4Health hakatonu predstavio je platformu koja se sastoji iz četiri dela: prvi deo je kućna apoteka koja vam pruža informacije o svim lekovima i rokovima trajanja; drugi deo vam pomaže u pronalaženju lekova; treći deo je zajednica, dok četvrti omogućava kreiranje grupa za porodicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.