Iz američke farmaceutske komapnije Moderna saopštili su da su podneli tužbu protiv firme Fajzer i njenog nemačkog partnera Bajontek (BioNTech) zbog nezakonitog prisvajanja patenta tokom pravljenja vakcine protiv korona virusa.

Ove dve firme su kopirale tehnologiju mRNK, koju je Moderna napravila pre pandemije, dodali su.

Tužba je podneta u Nemačkoj i američkoj saveznoj državi Masačusets, a nije navedeno kolika je tražena visina odštete.

Iz Fajzera su poručili da su „iznenađeni“ tim optužbama i da će se braniti na sudu.

Jedna od njih je i struktura mRNK, za koju iz Moderne tvrde da su počeli da rade na njoj još 2010. godine i prvi su je testirali na ljudima 2015. godine.

„Podnosimo tužbu da bismo zaštitili inovativnu mRNK tehnološku platformu, koju smo prvi napravili, investirali milijarde dolara u njeno razvijanje i zaštitili je patentom tokom decenije koja je prethodila pandemiji korona virusa“, kazao je Stefan Bensel, izvršni direktor Moderne.

Šta je mRNK vakcina?

Moderna je osnovana tek 2010. godine i bila je među prvim kompanijama koje su razvijale mRNK tehnologiju, koja je prvi put dobila komercijalnu primenu kod pravljenja vakcina protiv korona virusa.

U vakcinama se koristi molekul genetskog koda pod nazivom prenosnik RNK, preko kojeg se izaziva reakcija imunog sistema.

Tako se priprema telo da se bori protiv pravog virusa kada dospe u kontakt sa njim.

U ranoj fazi pandemije, iz Moderne su rekli da neće braniti upotrebu njihovog patenta za razvoj vakcina drugih kompanije, posebno onih cepiva namenjenim zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.

Ali su u martu ove godine istakli da konkurentske firme, poput Fajzera i Bajonteka, moraju da poštuju prava na intelektualnu svojinu, ali nisu prijavili da im je naneta šteta do tog trenutka.

Sudski sporovi oko patenata tokom razvijanja novih tehnologija nisu neuobičajen, a i Fajzer i Moderna su se već suočavali sa tužbama zbog njihovih mRNK platformi.

Modernu je tužio američki Nacionalni zdravstveni institut zbog navodnog prisvajanja patenta.

Nemačka biotehnološka firma Kjurvak (CureVacpodnela je tužbu protiv Bajonteka u julu ove godine, uz tvrdnje da je ta kompanija zloupotrebila njihov patent dok je pravila mRNK molekule i zatražena je „poštena naknada“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.