U Nemačkoj je opet poskupeo energent gas – radi se o doplati zbog dodatnog troška nastalog radi spasavanja velikih uvozinka gasa, koji su bili primorani da kupuju gas po mnogo višim cenama nego do skoro, piše Dojče vele.

Već sedmicama se o tome spekulisalo – kolika će biti doplata za gas. Danas je saopšteno da će ona iznositi 2,419 centi po kilovat-satu. Ova doplata će se plaćati godinu i po dana – od 1. oktobra 2022. do do kraja marta 2024. godine. Cena koja je sada ustanovljena – važi samo tri meseca – i biće prilagođavana događajima na tržištu.

Ovo će dodatno pogoditi milione ljudi u Nemačkoj – gde se polovina svih kuća i stanova greje na gas.

Obrazlažući ovo najnovije poskupljenje ministar privrede Robert Habek je rekao: „Alternativa bi bila kolaps nemačkog energetskog tržišta, a sa njim i velikog dela evropskog energetskog tržišta.“

Sa PDV-om ili bez PDV-a?

Problem stvara i porez na dodatu vrednost od 19 odsto koji bi takođe trebalo da se doda na tu cenu. To konkretno znači da će prosečno domaćinstvo (3 ili 4 člana) koje troši 20.000 kilovat-sati godišnje, od 1. oktobra imati račun veći za 484 evra ili – 576 evra godišnje ukoliko se na to bude plaćao PDV. A osoba koja živi sama imaće povećanje od 120 ili 144 evra godišnje – bez ili sa PDV-a.

Vladajuća koalicija je saopštila da će nastojati da spreči plaćenje PDV-a. Osim toga, ministar privrede Robert Habek rekao je da bi zbog poskupljenja gasa vlada trebalo da donese mere rasterećenja domaćinstava u drugim oblastima. Trebalo bi produžiti i programe pomoći privredi.

Jer – ova doplata dodatno pogađa potrošače – pored većih računa za gas koje su već najavili neki snabedevači gasom i strujom.

Poskupljenja su već stigla 

Ovih dana su građani Nemačke od koncerna koji ih snabdevaju gasom dobili pisma u kojem se obaveštavaju o poskupljenu – novom poskupljenju, koje dolazi mimo regularnog i očekivanog i na računima se vidi od proleća.

Pismo energetskog koncerna „Rajn energi“ je puno fraza kao što su: „Svakog dana u medijima možete da pratite da se na tržištu energije odvijaju veliki potresi. Mnogi uticaji koje je nemoguće ukalkulisati opterećuju nacionalno tržište zemnog gasa i time – sve nas“.

Sledi floskula o tome kako se „cene energije sastoje od brojnih sastavnih delova koji su se promenili“… „I tako cena za Vas od 1. oktobra 2022 iznositi“ (sledi suma zbog koje se mnogim građanima sledila krv u žilama).

U objašnjenjima ovog koncerna se konkretno ne pominju ni Vladimir Putin ni rat u Ukrajini; „Rajn energi“ umesto pravog objašnjenja upućuje svoje korisnike na „medije“, a tamo piše:

„Poskupljenje gasa je posledica rata u Ukrajini“ (javni servis ARD) uz dodatak da su „uvoznici gasa proteklih meseci dobili mnogo manje gasa iz Rusije nego što je to predviđeno ugovorom. Količinu koja nedostaje oni sada moraju da nadoknađuju iz drugih izvora, po mnogo višoj ceni“.

Radi se o povećanju takozvane radne cene kilovat-sata sa 10,43 centi – na 18,30 centi. Tako na primer neko ko živi sam i ko je do sada plaćao mesečno za struju i gas 180 evra, dobio obavešetenje da od 1. oktobra treba da plaća 312 evra. To je jedini deo računa za struju i gas – koji svako može da razume. 

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-eden/
Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.