(Beta-AFP) –  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je optužio Amnesti Internešnal (AI) za „pokušaj davanja amnestije terorističkoj državi“ Rusiji, nakon što je ta nevladina organizacija optužila Kijev za ugrožavanje civila u ratu s Moskvom.

AI „prebacuje odgovornost sa agresora na žrtvu“, ocenio je on.

Ranije danas šef ukrajinske diplomatije, Dmitro Kuleba, rekao je da je „ogorčen“ zbog „nepravednih“ optužbi te nevladine organizacije.

U izveštaju objavljenom u četvrtak nakon četveromesečne istrage, AI je optužio ukrajinsku vojsku za uspostavljanje vojnih baza u školama i bolnicama i pokretanje napada iz naseljenih područja, što je taktika za koju je rekao da krši međunarodno humanitarno pravo.

„Agresija na našu državu je neopravdana, invazivna i teroristička. Ako neko napiše izveštaj u kome se žrtva i agresor na neki način izjednačavaju, ako se analiziraju neki podaci o žrtvi, a zanemaruju dela počinilaca, to je neopravdano i ne može se tolerisati“, dodao je Zelenski u dnevnoj video izjavi.

 Kuleba je sa svoje strane optužio AI za „stvaranje lažne ravnoteže tlačitelja i žrtve, zemlje koja uništava stotine i hiljade civila, gradova, teritorija i zemlje koja se očajnički brani“.

„Prestanite stvarati ovu lažnu stvarnost, u kojoj je svako pomalo kriv za nešto i počnite sistematski iznositi istinu o tome za šta se Rusija danas zapravo zalaže“, dodao je.

Amnesti Internešnal je, međutim, u svom izveštaju insistirao na tome da ukrajinska taktika „ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade“ koji su pogodili civilno stanovništvo. 

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-eden/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.