(Beta-AP) – Nemački kancelar Olaf Šolc pregledao je turbinu čiji kvar Moskva uzima kao razlog smanjenja isporuke prirodnog gasa i izjavio da sa njom „nema nikakvih problema“ osim u informacijama ruske gasne kompanije koju kontroliše država.

Ruska kompanija Gasprom je prošle nedelje prepolovila količinu prirodnog gasa koji teče gasovodom Severni tok 1 na 20 odsto kapaciteta, navodeći kao razlog kašnjenje popravke i isporuke turbine.

Šolc je izjavio da je turbina spremna za isporuku Rusiji u bilo kom trenutku.

Nemački partner Siemens Enerdži (Siemens Energy) je ranije ove godine poslao turbinu u Kanadu na remont. Nemačka vlada kaže da je popravka gotova i da bi turbina trebalo da bude postavljena u septembru i navodi da Moskva koristi pogrešna tehnička objašnjenja kako bi podigla cene gasa.

„Ova stvar je savršena. Njegova instalacija se može izvršiti odmah. Ovde je. Spreman je za rad. I uzgred, u svetu u kome danas živimo, veoma je jednostavno to sprovesti. Samo treba reći, molim vas, pošaljite“, rekao je Šolc dok je stajao ispred velike mašine.

On je rekao da je turbina spremna za upotrebu u bilo kom trenutku i da „ništa ne stoji na putu njenom transportu u Rusiju“, osim toga što „ruski primaoci moraju da kažu da žele da imaju turbinu i da daju potrebne informacije za carinski transport u Rusiju“.

„Sve ostale dozvole postoje, što važi za dozvolu iz Nemačke, za dozvolu Evropske unije, iz Velike Britanije, iz Kanade. Nema nikakvih problema“, izjavio je Šolc.

Gaspromovo ponovno smanjenje isporuke gasa izazvalo je strah da bi Rusija mogla da potpuno prekine snabdevanje kako bi izvršila politički pritisak na Evropu, koja je uvela sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.