Sto šesti dan rata u Ukrajini. Devedeset odsto Luganska pod kontorolom je ruske vojske, naveo je Sergej Gajdaj guverner te oblasti u istočnoj Ukrajini. Poručio je i da se žestoke borbe vode na ulicama Severodonjecka. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ocenio je da se u bici za Severodonjeck odlučuje sudbina Donbasa. Bez napretka u pregovorima Rusije i Turske o isporukama žita iz Ukrajine.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači „nestati kao rosa na suncu“.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini, i ukrajinskoj krizi, pratite na sajtu Nedeljnika.

20.40 – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju ličnih sankcija rukovodstvu Rusije, uključujući predsednika Vladimira Putina i sve ruske ministre.

Sankcije je odobrio Nacionalni savet za odbranu i bezbednost.

One obuhvataju sve članove ruske vlade i saveta za bezbednost, kao i portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Njima je zabranjen ulaz u Ukrajinu, ukinute su im vize i dozvole i blokirana finansijska sredstva.

20.05 – Ruske trupe pokušavaju da nastave ofanzivu na ukrajinski južni region Zaporožja kako bi ga potpuno zauzele, izjavio je u danas visoki ukrajinski vojni zvaničnik.

Zamenik načelnika glavne operativne uprave generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Gromov rekao je da će ruske snage verovatno izvršiti udar iz južne oblasti Herson, koju većinski kontroliše Moskva, ka susednom Zaporožju.

„Neprijatelj se usredsredio na zadržavanje položaja, ali u isto vreme ne prekida svoje pokušaje da obnovi ofanzivu u ovim oblastima, verovatno da bi došao do administrativnih granica regiona Zaporožja“, rekao je Gromov.

20.00 – Sud u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici osudio je danas na smrt dva Britanca i jednog Marokanca koji su se borili na strani Ukrajine.

Sud je krivim proglasio Aidena Aislina, Šona Pinera i Sauduna Brahima, ranije zarobljene u istočnoj Ukrajini.

Osuđeni su za delovanje sa ciljem nasilne promene vlasti, plaćeništvo i terorizam.

Britanska vlada saopštila je da je „duboko zabrinuta“ zbog smrtne presude dvojici britanskih državljana.

17.40 – Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov saopštio je danas da je situacija na frontu „vrlo teška“ i zatražio brzo snabdevanje Ukrajine oružjem.

On je na profilu na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da na frontu svaki dan pogine i do 100 Ukrajinaca, a da ranjeno bude do 500.

Reznikov je naveo da su Kijevu brzo potrebni teško naoružanje, avioni i sistemi za protivvazdunu odbranu.

„Dokazali smo da se ne plašimo Kremlja, za razliku od mnogih drugih. Ali mi kao zemlja ne možemo da priuštimo sebi da krvarimo, gubeći naše najbolje sinove i kćeri“, napisao je Reznikov.

14.18 – Lideri političkih grupa Evropskog parlamenta pozvali su lidere zemalja članica da na samitu 23. i 24. juna pozitivno odluče o zahtevima Ukrajine, Moldavije i Gruzije za pristupanje Evropskoj uniji i da zadrže posvećenost evrointegracijama Zapadnog Balkana.

13.56 – Kijev je dužan da prestane da odugovlači proces izvoza ukrajinskog žita, a pozivi Zapadu da ga „naoruža do zuba“ su kontraproduktivni, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je nakon susreta sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom u Jerevanu istakao da je ruska vojska spremna da osigura bezbedne koridore za sve teretne brodove koji čekaju da isplove iz crnomorskih luka, ali pod uslovom da Ukrajinci uklone mine iz priobalskog pojasa koji je pod njihovom kontrolom.

13.24 – Potparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije postignut dogovor s Turskom o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

Peskov je dodao da će se razgovori nastaviti.

Turska se zalaže za sporazum između Rusije i Ukrajine za ublažavanje globalne krize s hranom pregovaranjem o sigurnom prolazu za žito.

10.33 – Bivša nemačka kancelarka o situaciji u Ukrajini…

9.01 – Maksim Kozicki, guverner Lavova u zapadnoj Ukrajini, objavio je na Telegramu da su tokom noći u regionu izdata dva upozorenja o vazdušnim napadima, piše Gardijan.

7.08 – Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će bitka za istočni grad Severodonjeck odlučiti sudbinu Donbasa i da su to verovatno najteže borbe od početka ruske invazije.

7.00 – Kratak rezime:

  • Guverner Luganska Serhij Gajdaj kaže da ruske snage strateški grad u Luganskoj oblasti, Severodonjeck drže pod svojom kontrolom, dok je industrijska zona i dalje u rukama ukrajinske vojske, kao i susedni Lisičansk. Istakao je da trenutno ruske snage kontrolišu 90 odsto Luganska. 
  • Dve strane razmenile su po 50 tela poginulih vojnika uključujući i 37 pripadnika ukrajinskih snaga bezbednosti poginulih u čeličani Azovstal u Marijupolju, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju.
  • Dok se na istoku Ukrajine nastavljaju borbe, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorava da je pred zemljom najteža zima od sticanja nezavisnosti. Neće prodavati gas i ugalj inostranstvu, a sva domaća proizvodnja biće usmerena na zadovoljenje potreba građana Ukrajine.
  • Neizvesno je i kada će biti odblokiran izvoz miliona tona ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka. U Ankari su o tome razgovarali šefovi diplomatija Turske i Rusije. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da je glavni problem to što je ukrajinski predsednik Zelenski kategorički odbio rešavanje problema miniranih luka. Poručuje da Moskva neće iskoristiti situaciju sa žitom, kako bi pomogla svoju specijalnu vojnu operaciju, ističući da to garantuje predsednik Rusije. Ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da iznosi nerealne predloge, poput provere brodova. Poručuju da nijedan sporazum o obezbeđivanju izvoza žitarica nije moguć bez učešća Kijeva. Lideri evropskih institucija optužili su Rusiju da hranu koristi kao oružje i ugrožava milione ljudi u svetu.
  • Evropska unija izdvojiće 2,5 miljarde evra kako bi omogućila ugroženim delovima sveta da kupe hranu. Pojačaće i sopstvenu prozvodnju u poljoprivrednom sektoru kako bi doprinela boljoj snabedevensti svetskog tržišta hrane.

(Gardijan, BBC, Rojters, Beta)

https://www.nstore.rs/product/citalacki-raj-godisnja-pretplata-na-digitalno-izdanje-nedeljnika-2000-knjiga/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.