Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u Narodnoj skupštini za drugi predsednički mandat. Posebna sednica parlamenta počela je u 11 sati. Vučić je položio zakletvu na Miroslavljevom jevanđelju i Ustavu Republike Srbije.

 „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti, tako mi Bog pomogao“, prenosi RTS.

Vučić izjavio je da sledeća Vlada Srbije treba da bude formirana do kraja jula.

“Moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu“, rekao je Vučić, a prenosi N1.

Inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije prisustvovali su bivši predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić i bivši predsednici Srbije Milan Milutinović i Tomislav Nikolić. Na inauguraciji nisu bili Nikolićev prethodnik Boris Tadić i nekadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica. 

Vučić se uoči ceremonije polaganja zakletve obratio okupljenim građanima ispred Doma Narodne skupštine.

„Ponosan sam jer sam dva puta zaredom pobedio u prvom krugu, hvala vam za svu ljubav i podršku, ponosan sam na vas, na našu Srbiju i na sve što smo zajedno uradili“, poručio je Vučić.

Nakon polaganje zakletve usledio je aplauz prisutnih, a zatim je intonirana Himna Republike Srbije. 

Stotinak građana okupilo se ispred Skupštine Srbije u centru Beograda. Ispred zgrade skupštine postavljeni su video bim i zvučnici putem kojih okupljeni građani mogu pratiti polaganje zakletve a oko ulaza je postavljena metalna ograda iako obezbeđenje pušta deo građana da uđu u taj prostor.

Na plato ispred Doma Narodne skupštine Srbije stigla je delegacija Srpske liste kako bi „pružila podršku“ predsedniku Srbije, a sa njima rupa građana za koje se nezvanično može čuti da su iz više mesta sa severa Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić je 3. aprila pobedio na redovnim izborima sa 58,59 odsto od ukupnih glasova izašlih birača u prvom krugu. Aktuelni predsednik je mandat započeo 31. maja 2017. godine, kada je svečano položio zakletvu u Domu Narodne skupštine.

Komentara

  1. Bobby
    31. maja 2022. 11:51

    “Ponosan sam jer sam dva puta zaredom pobedio u prvom krugu, hvala vam za svu ljubav i podršku, ponosan sam na vas, na našu Srbiju i na sve što smo zajedno uradili”, poručio je Vučić. Да не кваримо осећај, само и противкандидати су били недостојни кандидатуре. “Moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu“, rekao je Vučić, a prenosi N1. Ех, сад, пази, ни тих 5 година мандата није закуцано ексерима. јес' да је други мандат, само да не буде и најкраћи. А ти "европски пријатељи" што помажу, јако су познати по томе.

    1. Bobby
      31. maja 2022. 12:43

      "Pozovi me za 60 dana da vidiš da li sam uradio ono što govorim da ću učiniti", - Chris Murphy, Senator. Ала ово време брзо пролази.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.