Mia Zečević, Novaston: Prošla godina i pored COVID 19 završena pozitivnim volumenom investicija u SEE regionu, dok su glavni problemi pojava uskih grla u snabdevanju, povećanje cene energenata i repromaterijala, najviše pod uticajem rusko-ukrajinskog rata. Vodeći igrači na tržištu su Srbija, Hrvatska i Bugarska, potom i Slovenija.

Pandemija korona virusa usporila je na kratko razvoj industrije nepokretnosti u celom regionu. Iako u početku krize nije tako izgledalo, real estate tržište ubrzo pokazalo snažan otpor, kao i sposobnost prilagođavanja i oporavka, ocenjeno je na panelu „Tržište nekretnina Jugoistočne Evrope nakon krize”, na Sedamnaestoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina, održanoj u Zagrebu. Moderator ovog panela bila je Mia Zečević, CEO Novaston platforme, kompanije koja je lider u oblasti upravljanja nekretninama u Srbiji i koja se ubrzano pozicionira u sektoru retail-a, poslovnog prostora i hotelijerstva kako u ovoj zemlji, tako i u regionu, posebno u Hrvatskoj, prvenstveno kroz projekte u Rijeci i Opatiji.

Mia Zečević je istakla da je prošla godina i pored COVID 19 završena pozitivnim volumenom investicija u SEE regionu, dok su glavni problemi pojava uskih grla u snabdevanju, povećanje cene energenata i repromaterijala, najviše pod uticajem rusko-ukrajinskog rata. Ona je podsetila da je ta nova kriza u martu donela inflaciju koja dostigla najviši nivo u poslednjih 40 godina i da će najveći izazov biti rad na stabilizaciji i njenom smanjivanju.

S druge strane, Nebojša Nešovanović, Head of Valuation SEE u kompaniji CBRE, ocenio je da je sličnost obe krize (pandemija i rat u Ukrajini) vidljiva u manjem ekonomskom rastu, ali i rastu javnog investiranja (kod pandemije je to bilo investiranje u zdravstvo, a sada u naoružanje). „Pored ovih sličnosti, postoje ipak i značajne razlike. Tokom COVID 19 pojavili su se operativni problemi – zaposleni nisu odlazili u kancelarije, neki tržni centri su morali da se zatvore dok su drugi skraćivali radno vreme, i u tom periodu smo imali vrlo stabilnu inflaciju, čak nisku. Sada sa krizom u Ukrajini, problemi više nisu operativne prirode, već više finansijske. Trenutno imamo vrlo ozbiljnu inflaciju, koja podiže troškove gradnje, operativne troškove, i navodi FED i Evropsku centralnu banku da menjaju monetarnu politiku“, istakao je Nešovanović.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je rekao da nas istorija uči da svet stalno prolazi kroz krize i da Hrvatska treba da iskoristi svoje komparativne prednosti. On je ocenio da je perspektiva u okrenutosti ka evropskoj privredi, jer Hrvatska 1. januara 2023. uvodi evro i postaje članica Šengena. Kako je naveo, turizam se oporavlja, a to potvrđuju i podaci da Rijeka u prva četiri meseca ove godine beleži 14 odsto više noćenja nego rekordne 2019. godine.

„Moj mandat je da u ove četiri godine promenim lice grada. Ulaže se dosta u turističke kapacitete, a mnoge svetske kompanije su prepoznale naš grad kao mesto sa potencijalom za ulaganje. Imamo mnogo projekata, među kojima je značajan „Kompleks Zapadna Žabica’’, odnosno novi autobusni kolodvor u našem gradu, kao i razvoj marine, najstarijeg dela naše luke. Svakako, za razvoj ovoga područja ključan je projekt ’’Rijeka Waterfront’’, veliki i nagrađeni projekt najjačih hrvatskih arhitektonskih biroa koji obuhvata veličinu gotovo celog centra grada“, rekao je Filipović.

Izvršni direktor Remington Realty – Christie’s International Real Estate Croatia, Ivan Kovačić smatra da je, kada je reč o luksuznm nekretninama, situacija mnogo bolja nego pre tri godine kada su donosili odluku o dolasku prestižnog brenda Christie’s u region. Prema njegovim rečima, postpandemijski period donosi rast potražnje za nekretninama u višem srednjem i luksuznom pa i superluksuznom segmentu, na Jadranskoj obali,  što utiče i na rast cene po m2. Prirodne lepote geografski položaj (najbliža obala srednjoj Evropi), sigurnost i cenovna konkurentnost u odnosu na druge istaknute odmorišne destinacije u Evropi i globalno glavne su prednosti koje Hrvatska treba iskoristiti kako bi se intenzivnije razvijala kao premijum destinacija.

Govoreći o izazovima koje krize donose za velike poslovne sisteme, CEO MK Group Mihailo Janković je istakao da su uspešne samo one kompanije koje se brzo prilagođavaju novim okolnostima. I zato se MK Group razvija kao agilna i fleksibilna investiciona kompanija. „Takva organizacija nam omogućava efikasno upravljanje i ulazak u nove investicije, kreiranje i razvoj održivih biznisa fokusiranih na profitabilnost, kao i optimizaciju svih poslovnih procesa. Iskustvo i znanje koje smo akumulirali tokom vremena koristimo da lako prepoznajemo dobre prilike na tržištu za rast i širenje, i brzo reagujemo“, izjavio je Janković. Prema njegovim rečima, MK Group kontinuirano razmatra nov prostor za dalja ulaganja, tako da uvek radi na investicionim projektima vrednim 500 miliona evra.

„Real estate sektor uprkos krizama beleži ne samo oporavak, već i nove razvojne mogućnosti“, zaključila je Mia Zečević. Kao kompanija koja uvek gleda u budućnost i predviđa trendove, Novaston platforma, koja je među vodećim kompanijama za upravljanje ritejl parkovima sa poslovanjem u sektorima hotelijerstva, poslovnog prostora i logistike, veruje da će upravo istarska regija, poput glavnih gradova zemalja regiona, u narednih pet godina doživeti preporod realizacijom novih i za ovo vreme izazovnih projekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.