Naseljavanje bogatih Ukrajinaca, ali i velikog broja Rusa, u protekla tri meseca uticalo je na cenu zakupa stanova na crnogorskom primorju, koja se povećala čak i tri puta, pa tako za godinu zakupci zarade i do 10.000 evra, piše danas Pobjeda.

Zaposleni u agencijama za nekretnine rekli su za list da stanova za izdavanje skoro da i nema, pa stanari, koji već godinama stanuju, dobijaju otkaze, jer ne mogu da plaćaju tako skup zakup, prenosi Danas.

Turistički radnici, međutim, kažu da nema bojazni za turiste i da cena apartmna neće biti povećana, jer je to druga vrsta smeštaja koja ne odgovara izbeglim porodicama.

Porasle su i cene nekretnina, koje najviše kupuju državljani Srbije, Crne Gore, a ima i zainteresovanih Nemaca i Rusa, koji su već duže ovde, jer su oni koji sada dolaze onemogućeni da prebace novac.

Državljani Rusije dolaze u Crnu Goru, uglavnom na primorje, bežeći od političke situacije u svojoj državi, koja im ne ide naruku zbog poslovanja. Oni masovno iznajmljuju stanove i kuće, prenosi RTCG.

Najveći pritisak je na Budvu, jer vide mnogo mogućnosti koje nudi u smislu investiranja u nekretnine, mada interes postoji i za druge primorske gradove.

Siromašni Ukrajinci idu u Njemačku, jer tamo od države, prema saznanjima lista, automatski dobijaju boravak na godinu uz mogućnost produžetka na tri, zdravstveno osiguranje, radnu dozvolu, socijalnu pomoć, smeštaj u centrima za izbeglice, hotelima, sportskim salama ili privatnim domaćinstvima.

Vlasnik agencija Kamin nekretnine iz Budve Dušan Ranković rekao je za Pobjedu da Ukrajinci plaćaju basnoslovne sume za stanarinu, tako da se došlo u situaciju da nema stanova ni za izdavanje, a ni za prodaju.

„Najgore je što su stanodavci počeli da daju otkaze stanarima, koji već godinama stanuju kod njih, koji su plaćali 300 do 400 evra mesečno da bi od Ukrajinaca uzimali preko 600 ili 700 evra“, rekao je Ranković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.