(Beta) – Slučaj trudnice kojoj su lekari odbili da obave prekid trudnoće u 26. nedelji uprkos teškoj malformaciji ploda izazvao je niz kritika u hrvatskoj javnosti, a predsednik Zoran Milanović upitao se gde je država koja treba da zaštiti žene.

Milanović je novinarima u Puli rekao da je Hrvatska „1978. u vreme maršala Tita usvojila ljudski, razuman zakon“, a da se sada vidi „konzervativna regresija“.

„Znam da ima lekara koji imaju prigovor savesti i ne mogu da ih osudim. Pitam se, medjutim, gde je tu država koja će obezbediti, posebno u ovakvim ekstremnim slučajevima, zaštitu žena“, zapitao je predsednik države, prenela je N1 televizija.

Hrvatski mediji objavili su priču o trudnici Mireli Čavajdi kojoj su sve bolnice u Zagrebu odbile da obave prekid trudnoće u 26. nedelji, iako su doktori utvrdili agresivni tumor na mozgu fetusa, zbog kojeg, čak i da preživi, dete ne bi moglo normalno da živi.

Ona je ispričala novinarima da su je lekari uveravali da je u Hrvatskoj abortus posle 10. nedelje trudnoće protivzakonit i uputili je da čeka da beba umre ili da ode na prekid trudnoće u Sloveniju.

Čavajda je rekla da je uputila zahtev svim zagrebačkim bolnicama da osnuju komisiju koja bi prema zakonu hitno trebalo da odobri prekid trudnoće, ali da još nije dobila nikakva odgovor. U medjuvremenu je pokrenula proceduru u Sloveniji, gde su posle pregleda rekli da je dijagnoza jako loša i zakazali za idući utorak hitan zahvat.

Ministarstvo zdravlja Hrvatske saopštilo je juče, pošto su mediji objavili strašno iskustvo trudnice, da je prekid trudnoće u Hrvatskoj dozvoljen posle 10. nedelje trudnoće ako za to postoje medicinski razlozi i uz odobrenje komisije.

„Preduzeli smo sve aktivnosti da bi se svakoj ženi u toj neizmerno teškoj situaciji pružila adekvatna zdravstvena pomoć. Ministartvo ponovno skreće pažnju svim zdravstvenim ustanovama na obavezu pravovremenog i tačnog informisanja pacijenata o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj“, istaknuto je u saopštenju.

Zakon, naime, omogućava prekid trudnoće i posle isteka deset sedmica od začeća na zahtev žene, medju ostalim, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vreme trudnoće, porodjaja ili posle porodjaja i kad se može očekivati da će se dete roditi sa teškim prirodjenim telesnim ili duševnim manama.

Ministarstvo je naglasilo da u slučaju da se neki ginekolozi pozivaju na takozvani prigovor savesti, zdravstvne ustanove moraju pacijentima ponuditi druge lekare i uputiti ih u KBC Zagreb, a ne da ih šalju u Sloveniju.

Ovaj slučaj otvorio je ponovo pitanje korišćenja prigovora savesti u hrvatskom zdravstvu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama upozoravaju da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi lekari koriste takozvani prigovor savesti i tako izbegavaju da uopšte obavljaju abortuse.

Stranka levog centra Glas tražila je danas od ministra zdravstva Vili Beroša da hitno objavi podatke o broju lekara koji koriste prigovor savesti, kao i plan i rokove za osiguravanje uslova da se u svakoj hrvatskoj bolnici može obaviti prekid trudnoće na zahtev.

Više poslanica stranaka levog centra danas su u Saboru istakle da je dužnost države da svakoj ženi obezbedi pravo na pobačaj, bez obzira na priziv savesti, upozorivši da je poslednji slučaj „krajnje nehuman i neobazriv“.

Nedavna istraživanja koja su objavljena u hrvatskim medijma su pokazala da se oko 60 odsto ginekologa u Hrvatskoj poziva na prigovor savesti, a u nekim  mestima čak nema nijednog ginekologa koji obavlja abortus.

Hrvatski propisi omogućavaju lekarima da se pozovu na priziv savesti zbog etičkih, verskih ili moralnih nazora, odnosno uverenja. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.