Na poligonu Pasuljanske livade održana je združena taktička vežba Vojske Srbije sa bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022“ u noćnim uslovima. Za Srbiju je veoma važno da snaži sebe ekonomski, čuva stabilnost i mir, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega je usledilo izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, prenosi RTS.

Na vežbi učestvuje više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Tokom vežbe dejstvovaće i novouvedeni protivoklopni raketni sistem „kornet em“, koji poseduje sposobnosti za uništenje kompozitnog čelika do 1,3 metra ili armiranog betona do tri i po metra na daljinama do 8.000 metara.

Vežbi su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

„Vojska Srbije značajan faktor, ulagaćemo u razvoj dronova“

Vučić je izjavio da je Vojska Srbije značajan odvraćajući faktor za sve one koji bi pokušali da ugroze slobodu i mir građanima Srbije.

„Noćni uslovi su oni koje prave razliku između ozbiljnih i manje uspešnih vojski, rekao je Vučić koji je najavio da će država do juna nabaviti nove francuske naočare za noćno osmatranje za pilote helikoptera, prenosi N1.

Vučić je predočio da se u sukobima na istoku Evrope najviše koriste helikopteri, dodajući da su novinari imali priliku da vide rakete koje dejstvuju, kao i dejstvovanje sistema „kornet em“.

Ulagaćamo u razvoj dronova, robotike, rekao je Vučić najavljujući predstavljanje „novog ponosa Vojske Srbije“, u utorak ili sredu.

Ne mislim da Nemci misle da ratuju, ali došlo je do promene vojne i bezbednosne doktrine, rekao je Vučić o najavi da će ta zemlja uložiti 100 milijardi evra u saniranje posledica na kompanije zbog rata u Ukrajini i pravljenja zaliha i priprema skloništa.

Za nas je važno da snažimo sebe, svoju zemlju, ekonomski da čuvamo stabilnost i mir, rekao je Vučić koji je prisustvovao završnici vežbe „Vatreni štit 2022“ u noćnim uslovima na poligonu „Pasuljanske livade“.

Mi radimo ono što je najbolje za našu zemlju, nama Hrvati ne smatraju, oni su NATO i zemlja EU. Mi nikome ne pretimo, rekao je Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.