Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji se nalazi u poseti Indiji, rekao je da je predvideo da će Moskva i Nju Delhi pronaći načine da zaobiđu „nelegalne“ sankcije Zapada i nastave da trguju, prenosi Gardijan.

Indija se u prethodnom periodu uzdržala od rezolucija Ujedinjenih nacija koje osuđuju Moskvu, pozivajući samo na prekid nasilja, i povećala kupovinu nafte od Rusije – njenog najvećeg dobavljača oružja.

Lavrov je dodao da je zahvalan Indiji na tome što na situaciju u Ukrajini gleda u širem kontekstu.

„Ovih dana naše zapadne kolege bi želele da svako značajno međunarodno pitanje svedu na krizu u Ukrajini. Mi cenimo to što Indija ovu situaciju posmatra celovito, a ne samo na jednostran način. Njena uravnotežena pozicija, koja nije pod uticajem metoda ucene ili diktata, izaziva naše poštovanje“.

On je takođe rekao da Ukrajina pokazuje sve veće razumevanje toga da ulazak u NATO nije opcija.

„Prijateljstvo je ključna reč za opisivanje istorije naših odnosa, a naši odnosi su bili veoma održivi tokom mnogih teških vremena u prošlosti“, rekao je on.

Lavrov je rekao da ruska vojna ofanziva na Ukrajinu nije bila „samo zbog Ukrajine i njene neutralnosti, već pre svega zbog pitanja svetskog poretka“.

On je sugerisao da su SAD sada potisnule sve pokušaje Evrope da uspostavi autonomiju.

Lavrov je dodao i da SAD i njihovi saveznici pokušavaju da prikriju svoje prave ciljeve, prikazujući svoju konfrontaciju sa Rusijom i nekim drugim nacijama kao „bitku između demokratija i autokratija“.

Međutim, prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova, sam Zapad je postao jedna velika autokratija sa SAD na čelu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.