Nakon četiri godine upravljanja državom i administracijom koju bi vodili Suverenisti vidim Srbiju u kojoj se stranke boje naroda i glasova građana na izborima, a ne obratno. Ovo je najvažniji korak u uvođenju reda u Srbiji i vraćanju poverenja građana u demokratiju.

Da bismo ovo ostvarili, moramo reformisati izborni sistem, učiniti ga potpuno transparentnim ne samo za stranke već i za građane, i uvesti jednostavne mehanizme koji bi onemogućili krađu, odnosno njeno otkrivanje učinili jednostavnim. U isto vreme moramo osloboditi medije političke, korporativne, strane i kontrole interesnih grupa. I za to je dovoljan jednostavan set pravila ravnomerne zastupljenosti svih političkih činilaca u skladu sa političkom snagom koju crpu iz podrške glasača, političke debate predsednika sa predsednicima političkih stranaka, ministara sa opozicionim predsednicima resornih odbora i obaveze političara da učestvuju u njima.

Vidim Srbiju koja je uvela red, postavila sistem jači od samovolje svakog pojedinca i u kojoj se zakoni i pravila donose u interesu građana, a ne pod pritiskom interesnih grupa, domaćih ili stranih – svejedno.

Ceo tekst objavljen je u predizbornom specijalu Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 31. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Po ugledu na jedan od najčuvenijih tekstova italijanskog filozofa Umberta Eka, koji je Nedeljnik ekskluzivno objavio u Srbiji pre nekoliko godina, „Kada bih vladao svetom“, ponudili smo glavnim protagonistima predstojećih izbora da napišu autorski tekst na temu – „Kada bih vladala/vladao Srbijom“, s podnaslovom „Kako vidim ovu zemlju posle četiri godine naše vlasti“. Ponudili smo ovu temu za razmišljanje svim relevantnim akterima. (Jedino je Duško Vujošević, nosilac liste „Ajmo ljudi“ za Beograd, nekoliko dana pred zatvaranje broja ipak poručio da neće moći da stigne.) Za novi Nedeljnik pišu Marinika Tepić, Biljana Stojković, Danica Grujičić, Miloš Jovanović, Boško Obradović i Saša Radulović.

Naslovna strana predizbornog specijala Nedeljnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.