Kineski ambasador u Sjedinjenim Državama napisao je interesantnu poruku za Vašington post, rekavši da njegova vlada „nije znala ništa o ruskim planovima (o invaziji na Ukrajinu) i da bi pokušala da zaustavi Kremlj u tom pokušaju da jeste znala bilo šta o tome, prenosi Gardijan.

Peking je bio pod ogromnim pritiskom zbog svojih veza sa Rusijom, a među američkim zvaničnicima kruže informacije da je Rusija tražila vojnu i ekonomsku pomoć od Pekinga.

Kineski lider Si Đinping sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama Zimskih olimpijskih igara u Pekingu prilikom čega su su potpisali seriju dokumenata koji „potvrđuju dugotrajno partnerstvo“.

Nedugo zatim, Rusija je napala Ukrajinu. Analitičari i američki zvaničnici sugerišu da je Kina možda znala da Putin nešto planira, ali ne u toj meri. Ipak, kineski ambasador u SAD Ćin Gang kaže da kineska vlada nije imala pojma da će do rata i ruske invazije uopšte doći.

Postojale su tvrdnje da je Kina prethodno znala za rusku vojnu akciju i da je tražila od Rusije da je odloži do završetka Zimskih olimpijskih igara. Postoje i glasine da je Rusija tražila i traži vojnu pomoć od Kine.

Dozvolite mi da ovo kažem odgovorno – tvrdnje da je Kina znala ili prećutno podržavala ovaj rat su čista dezinformacija. Sve ove tvrdnje služe samo u svrhu prebacivanja krivice na Kinu i bacanja blata na Kinu. U Ukrajini je bilo više od 6.000 kineskih državljana. Kina je najveći trgovinski partner i Rusije i Ukrajine i najveći uvoznik sirove nafte i prirodnog gasa u svetu. Sukob između Rusije i Ukrajine ništa ne donosi Kini. Da je Kina znala za neposrednu krizu, mi bismo dali sve od sebe da je sprečimo.

On je takođe kritikovao globalnu kampanju sankcija, kojoj se Kina generalno protivi. Takođe je ponovo naglašen stav Pekinga da je pitanje Tajvana – koje su mnogi upoređivali sa Ukrajinom – potpuno drugačija i odvojena situacija. U suštini, Peking priznaje Ukrajinu kao suverenu naciju i kaže da poštuje taj teritorijalni integritet, dok Tajvan smatra otcepljenom provincijom Kine i stoga unutrašnjim pitanjem. Poznato je da Tajvan nije saglasan sa ovim stavom.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.