(Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je večeras da je tačno da je na bespilotnoj letelici koja je u četvrtak pala u Zagrebu bio eksploziv, neka vrsta bombe, ali da će istraga otkriti o kakvoj je vrsti bombe reč.

„Bio je eksloziv, neka vrsta bombe, otkriće se koja“, rekao je Plenković novinarima u Zagrbu posle susreta vrha Hrvatske demokratske zajednice na čijem je čelu.

Reagujuću na izjave više vojnih stručnjaka da je nemoguće da je na dronu bila aviobomba kako je to izjavio ministar odbrane Mario Banožić, Plenković je rekao da je tačno sve što je rekao ministar.

„Da, tačno je, ovo što je u okvirnom kontekstu rekao Banožić“, naglasio je Plenković.

Na pitanje je li bomba eksplodirala, kako tvrdi Banožić, premijer je odgovorio da će to „reći stručnjaci kada završe proces“ i dodao da je „prilikom pada te letelice došlo do eksplozije“.

„Sve što ste čuli od Banožića i drugih iz Ministarstva odbrane nije bilo krivo“, zaključio je premijer.

On je rekao da su stručnjaci koji učestvuju u istrazi danas na sastanku s njim „bili jasni i unisoni“, ali da će prepustiti njima da kroz nekoliko dana izađu sa preciznim informacijama, jer istraga i dalje traje.

„Ono što i dalje ne znamo je ko je uputio tu letelicu, je li došla zbog greške, sabotažnom, namerno“, rekao je Plenković i istakao da odgovore na ta pitanja traže zajedno sa partnerima i saveznicima, državama kroz čiji vazdušni prostor je preletele letelica pre nego što se srušila na zelenoj površini kod studentskog doma u Zagrebu.

On je naglasio da se nastavlja intenzivna komunikacija sa NATO i najavio da će sredinom iduće sedmice zbog dodatnih informacija o letelici otputovati u Španiju, gde je sedište NATO čiji je zadatak da prati ceo vazdušni prostor.

Plenković je kazao da je francuski predsednik Emanuel Makron iskazao spremnost da francuski avioni pomognu u zaštiti hrvatskog vazdušnog prostora i da će on sutra posetiti francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika. Takođe je rekao da o pomoći razgovara i sa SAD, kao i da očekuje predloge resornog ministarstva kako da se unapredi sistem protivvazdušne odbrane.

Na pitanje jesu li hrvatski radari i ranije mogli da uoče letelicu, Plenković je odgovorio da će to utvrditi istraga, ali da je letelica najduže, 40-tak minuta, bila u vazdušnom prostoru Mađarske, a vrlo kratko u Hrvatskoj, sedam minuta. On je dodao da je ono što se pouzdano zna da nije bilo obaveštenja od dve članice NATO, Rumunije i Mađarske, kroz čiji vazdušni prostor je prošla bespilotna letelica pre nego što se srušila u Zagrebu. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.