Šta sve obuhvata posao upravljanja registrom naziva nacionalnih internet domena .RS i .СРБ?

Dostupnost naziva domena, kao osnovnog elementa u adresnoj strukturi interneta, vrlo je bitna, a RNIDS obezbeđuje da kritični delovi infrastrukture za nacionalne internet domene besprekorno funkcionišu i omogućavaju nesmetan pristup domenima iz bilo koje tačke interneta.

Da bi servis koji pružamo registrantima naših domena bio besprekoran, postoji kompleksan mehanizam odbrane i očuvanja infrastrukture kojom upravljamo. Međutim, imajući u vidu da se gotovo 2/3 svih hakerskih napada na internetu realizuje putem manipulacija domenima, svojim registrantima smo obezbedili čak tri načina zaključavanja naziva domena, a tokom 2020. godine omogućeno je i njihovo DNSSEC digitalno potpisivanje.

Osim toga, definišemo pravila koja regulišu registraciju nacionalnih domena, kao i sporove u vezi sa njima, pri čemu se vodimo najboljom međunarodnom praksom. Dragocena razmena iskustava sa kolegama iz inostranstva često nam ukaže na brojna rešenja koja nam olakšavaju poslovne procese, pri čemu i mi drugima imamo šta da pokažemo. Na taj način se pozicioniramo u stručnoj zajednici kao relevantna organizacija.

Šta je u ovom trenutku vaš najvažniji poslovni izazov?

Besprekorno funkcionisanje svih naših tehničkih servisa – kako za registrante, tako i za partnere, ovlašćene registre, uvek nam je prioritet broj jedan. Svedoci smo povremenih padova najvećih globalnih servisa, dok naši sistemi rade bez ijednog prekida otkako su naši nacionalni domeni postali vidljivi na internetu, što nije nimalo lak zadatak. Kako tehnologija napreduje, tako i vrste napada i izazova menjaju oblike i forme. Informaciona bezbednost nije nešto što se jednom podesi, pa sistem postane bezbedan, već trajni proces koji zahteva konstantna praćenja i unapređenja.

Pošto je RNIDS fondacija, imamo i društveno odgovorni deo aktivnosti koji se odnosi na što tešnju saradnju sa srpskom internet zajednicom, kroz podršku relevantnim projektima i deljenje znanja.

Kakva je uloga nacionalnih domena u savremenom poslovanju?

Nacionalni domeni se bolje pozicioniraju u lokalnim pretragama, jer sami po sebi rešavaju problem geotargetiranja (kom tržištu je neki sadržaj namenjen), što olakšava pronalaženje najrelevantnijih informacija na zadate upite. Shodno tome, iako ima oštru konkurenciju od strane generičkih domena, .rs domen je prvi izbor registranata u Srbiji. Činjenica da već godinama broj registrovanih .rs domena stabilno raste svedoči da su naši privrednici svesni prednosti koje nacionalni domen pruža, što je pokazalo i istraživanje koje smo nedavno sproveli, u kome je 2/3 internet korisnika navelo da više veruje firmama koje su na .rs domenu, čak duplo više nego što veruju firmama na .com domenu. Pritom je sajt na .rs domenu okarakterisan kao sigurniji i profesionalniji. Prema istraživanju, .rs domen signalizira da je sajt namenjen našem tržištu, da je firma registrovana u Srbiji i da bi poslovanje bilo u okviru naših zakona, a kao još jedna prednost .rs domena je naveden i lokalni korisnički servis.

Kakva je perspektiva nacionalnih domena načelno, imajući u vidu umreženost digitalnog poslovanja, lokalno i globalno?

Statistike pokazuju da su nacionalni domeni jedan od oslonaca poslovanja na internetu, bar kada je reč o evropskom tržištu. Brojevi novoregistrovanih naziva domena u prošloj, pandemijskoj godini, bili su na zavidnom nivou kod većine evropskih registara, uključujući i naš. Mala preduzeća i te kako mogu onlajn da stanu uz rame velikih i ponude svoje proizvode i usluge, najčešće na nacionalnim domenima. Umreženost digitalnog sveta zapravo ide naruku nacionalnim domenima, usled napora za lokalizacijom iskustva korisnika, jer im pretraživači najpre nude informacije o proizvodima, uslugama i sadržajima koji su im u blizini. Stoga, vlasnicima biznisa odgovara da im sajtovi budu na nacionalnim domenima. U tom kontekstu su značajni i nacionalni IDN domeni, kao naš .срб, jer obraćanjem na maternjem jeziku/pismu moguće je dodatno se približiti i prilagoditi preferencijama potencijalnih kupaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.