MOGERINI O TAKSAMA I DIJALOGU – Dokle god su na snazi takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga na najvišem nivou, izjavila je Federika Mogerini, odlazeća visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

„Još uvek verujem da je dogovor moguć i da je blizu. Takođe verujem da obe strane razumeju da je dostizanje sporazuma o punoj normalizaciji odnosa poželjno za građane i na jednoj i na drugoj strani, da se postigne pravno obavezujući sporazum o svim aspektima problema koje su i dalje na stolu“, izjavila je Mogerini u intervjuu za RSE.

BRNABIĆ O HARADINAJU – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Albanci sa Kosova ne žele dijalog i da kosovski premijer Ramuš Haradinaj „politički spinuje“ zalaganjem za dijalog sa već određenim rešenjem.

„O čemu dijalog, ako ulazite sa već određenim rešenjem? Ne mogu da razumem ni to međusobno priznanje, jer nama nije potrebno priznanje Prištine“, rekla je Brnabić i napomenula da je Srbija članica Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih institucija.

ZAKLJUČCI SAMITA U POZNANJU – Poljska vlada objavila je dokument o zaključcima Samita u Poznanju u pet područja.

Lideri koji su učestvovali na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa u Poznanju, jednoglasno su potvrdili evropsku perspektivu regiona, navodi se u dokumentu poljske vlade o zaključcima Samita u Poznanju.

Podržan je predlog više država da se organizuje parlamentarni dijalog među državama zapadnog Balkana. Naglašena je i podrška za prioritete zapadnog Balkana, regionalnu ekonomsku zonu, kao i za jačanje vladavine prava i osnovnih prava u regionu. Kao zadatak od najvišeg prioriteta u okviru rešavanja bilateralnih problema naglašeni su slučajeva nestalih osoba i ratni zločini.

PRITVOR ZA NAORUŽANI UPAD U PATRIJARŠIJU – Viši sud, u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za B.L. osumnjičenog da je u sredu upao naoružan u Patrijaršiju, sedište Srpske pravoslavne crkve.

Sudija za prethodni postupak odredio mu je pritvor zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti ometanja postupka uticanjem na svedoke kao i zbog toga što bi mogao da ponovi krivično delo za koje se sumnjiči, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.

Njemu se na teret stavlja iznuda u pokušaju i neovlašćeno nošenje oružja.

DENIS KIF O MEDIJIMA – Odlazeći britanski ambasador Denis Kif izjavio je da u Srbiji ima puno dobrih novinara i da iz razgovora sa njima zna da se i oni i mediji osećaju pritisnutim, i da ambijent koji postoji nije dobar za razvoj demokratije.

„Mislim da je veoma važno da mediji budu u stanju da igraju aktivnu, živu i pozitivnu ulogu u javnom životu. To je jedan od razloga što radimo sa medijima, posebno u oblasti društvenih mreža koje su budućnost“, rekao je Kif za list Danas.

On je rekao da mediji u Srbiji imaju isti problem kao mediji u svetu – stari biznis model televizija ili novina više ne funcioniše i da „ako mediji žele da nastave da igraju svoju ulogu moraju da se adaptiraju“.

KUČAN – Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je da tvrdnje i optužbe o njegovoj odgovornosti za ratne zločine ne zaslužuju ozbiljan komentar i da, pre svega, u celini ignorišu istorijski kontekst procesa koji su bili uzrok za raspad Jugoslavije i za tragedije do kojih su doveli.

Kučan je za list Danas izjavio da je politika Srbije tokom 90-tih godina prouzrokovala „otpor praktički kod svih naroda nekadašnje zajedničke države“.

„To je bila retrogradna politika koja je za dugi niz godina zaustavila razvoj, pre svega Srbije, pa i drugih republika. Uveren sam da će do samorefleksije tog perioda i do celovite ocene tadašnje politike i njenih posledica morati doći ako Srbija ozbiljno želi iskoračiti na put u Evropsku uniju“, rekao je Kučan.

STOLTENBERG O NUKLEARNOM SPORAZUMU – Jedini način da se spasi Sporazumu o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa Sjedinjenih Država i Rusije je da se ruska strana vrati u njegove okvire, poručio je u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stltenberg, posle sastanka Saveta NATO i Rusije.

On je istakao da rok ističe 2. avgusta i da je jasna poruka Rusiji od svih NATO saveznika bila da učini sve kako bi se spasio sporazum, jer je to jedan od stubova svetske bezbednosti, preneo je Glas Amerike.

JOŠ JEDAN ZEMLJOTRES U KALIFORNIJI – Zemljotres jačine 7,1 stepen po Rihterovoj skali pogodio je u petak uveče južni deo savezne američke države Kalifornije, saopštio je američki Geološki institut (USGS).

Vatrogasne službe saopštile su da je izazvana manja šteta poput pucanja zidova i da je jedna osoba zadobila lakše povrede. Potres se dogodio dan posle zemljotresa jačine 6,4 stepena na istom području.

Zemljotres se osetio u Los Anđelesu, Sakramentu, Las Vegasu i južno do Meksika.  

TUNIS ZABRANIO NIKAB NA JAVNIM MESTIMA – Tuniski premijer Jusef Šahed zabranio je nošenje nikaba, vela koji prekriva lice, u javnim ustanovama iz bezbednosnih razloga.

Odluka je donesena nakon samoubilačkog bombaškog napada u Tunisu u utorak. Bombaš koji se razneo nosio je nikab, kazali su očevici, međutim ministarstvo unutrašnjih poslova to je negiralo.

To je bio treći takav incident u nedelju dana, a dogodio se na vrhuncu turističke sezone.

DANAS SUNČANO, SUTRA PLJUSKOVI I GRAD – Vreme u Srbiji će danas biti sunčano i toplo, najavio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Jutarnja temperatura od 15 do 20 stepeni, a najviša dnevna od 30 do 34 stepena.

U Beogradu će takođe biti sunčano i toplo, s temperaturom od 20 do 34 stepena uz uglavnom slab južni i jugozapadni vetar.

Za sutra, nedelju, RHMZ je izdao upozorenje na kratkotrajne obilne pljuskove i grad, i to u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji, dok će se na istoku i jugu zadržati veoma toplo vreme.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.