Dobro jutro,

Danas će Beograd da se malo vrati u prošlost. Dolaze „Nesvrstani“. Neki od njih su i „svrsani“, ali to je sada najmanje važno. U Beogradu će se obeležava 60. godina „Pokreta nesvrstanih“. U eograd danas dolaze visoki zvaničnici Iraka, Sudana, Nepala, Kuvajta, Indonezije, dolazi predsednik Gane Nana Akufo-Adu, a dolazi i Sergej Lavrov.

Beograd će opet, makar na dva dana, biti centar nesvrstanog sveta. Pitanje je da li taj svet postoji u današnje vreme, naravno, ali ovo je ionako samo priča o nekim starim vremenima.

Ovo su teme koje će obeležiti dan.

ŠTA SE DEŠAVA U SNS – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Predsedništvo Srpske napredne stranke odložilo izbornu skupštinu za 20 dana, zbog aktuelne epidemiološke situacije. To znači da će vladajuća stranka svoje rukovodstvo birati 13. novembra.

Prethodno je, uoči sednice Predsedništva bila podignuta tenzija najavljenom konferencijom za štampu Nebojše Stefanovića, na kojoj je, između ostalog, aktuelni ministar odbrane najavio tužbu protiv načelnika u MUP-u Tomislava Radovanovića jer ga je, kako kaže, lažno optužio. Stefanović jemoptužen da je preko paralelnih struktura radio na rušenju Vučića.

Pola sata posle svoje konferencije, Stefanović je došao na sednicu predsedništva SNS. Vučić je rekao da su on i Stefanović razgovarali. Za sada se epilog afere, ipak, još uvek ne naslućuje.

„Pustite nas sa teškim optužbama, mi ćemo o tome da govorimo unutar stranke. Zato imamo i Skupštinu stranke. O tome ćemo mi da raspravljamo unutar sebe, a nadležni organi će da utvrđuju ko je počinio krivično delo, a ko nije“, rekao je Vučić.

SAMIT – U Beograd su od juče počeli da pristižu zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača, na skup kojim će biti obeleženo šest decenija tog pokreta.

Domaćini Samita koji se u ponedeljak i utorak održava na Sajmu su Srbija i Azerbejdžan. Samit Pokreta nesvrstanih obezbeđivaće 3.243 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a očekuje se dolazak 117 delegacija sa 572 člana, saopštio je juče MUP Srbije.

I danas se očekuje dolazak brojnih zvaničnika, a među njima se očekuje oko 18 časova i dolazak u Beograd šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

ŠTA JE URADIO SEBASTIJAN KURC – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, osumnjičen za korupciju, izjavio je u subotu da će podneti ostavku kako bi se ublažila kriza u vladi, prenele su svetske agencije. Kurc (35) rekao je da je predložio da ga na mesto kancelara zameni šef diplomatije Aleksander Šalenberg.

„Povlačim se da bi sprečio haos“, rekao je Kurc.

PRVA POSLEDICA „PANDORINIH PAPIRA“ – Češki premijer Andrej Babiš priznao je u subotu pobedu opozicionih konzervativaca, demohrišćana i liberala iz koalicije Zajedno na parlamentarnim izborima u petak i subotu i čestitao njenom lideru Petru Fijali ali je rekao da će ipak pokušati da sastavi vladu, ako predsednik Češke Miloš Zeman održi obećanje i ponudi mu to.

KORONA

POSLEDNJI PODACI – Prema podacima od subote, u poslednja 24 sata preminule su 52 osobe od posledica zaraze koronavirusom u Srbiji, čime je ukupan broj povećan na 8.683, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, registrovano je 5.657 slučajeva infekcije, a testirana je 20.071 osoba. Na respiratorima je 285 pacijenata, dok je hospitalizovano 6.595. U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno 1.000.365 slučajeva infekcije, a testirano je 5.839.285 osoba.

UTICAJ KORONE NA MENTALNO ZDRAVLJE – Depresija i anksioznost bile su učestalije u svetu tokom 2020. godine zbog pandemije korona virusa, navodi se u studiji objavljenoj u subotu u medicinskom časopisu Lanset. To je prva studija uradjena o proceni uticaja pandemije korona virusa na mentalno zdravlje, a rezultati pokazuju da su se 2020. godine slučajevi ozbiljnih depresivnih i anksioznih poremećaja povećali za 28 i 26 odsto.

SPORT

FJURI – Britanski bokser Tajson Fjuri odbranio je titulu svetskog WBC prvaka teške kategorije pošto je sinoć u Las Vegasu nokautom u 11. rundi porazio Amerikanca Dionteja Vajldera.

LUKSEMBURG – Fudbalska reprezentacija Srbije je neočkivano imala teško gostovanje u Luksemburgu u šestom meču kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Orlovi su pobedili 1:0. Gol odluke postigao je Dušan Vlahović.

„Bila je teška utakmica, ali pobedili smo jer smo bili strpljivi i verovali smo do kraja da možemo da osvojimo tri boda što je bio cilj. Zahtevna utakmica, ali najvažnije je da smo ponovo stvorili puno šansi. Zaslužena pobeda po meni“, rekao je Stojković za Sport klub posle utakmice.

„Zadovoljan sam pobedom, pre svega, ali i odnosom igrača. Kod 0:0 na poluvremenu dogovor je bio da budemo strpljivi i da verujemo da ćemo doći do šanse koja će prelomiti ovu utakmicu. To se i desilo. Bilo je dosta lepih akcija i šansi, ali je i 1:0 dobar rezultat“, rekao je Stojković.

Srbija je trenutno je prva na tabeli Grupe A sa 14 bodova, odnosno ima bod više od Portugala koji ima meč manje.

Fudbaleri Srbije će u utorak na stadionu „Rajko Mitić“ dočekati Azerbejdžan, dok će u poslednjem kolu kvalifikacija gostovati Portugalu 14. novembra.

„Očekivanja ne mogu biti drugačija sem pobede. Idemo da protiv Azerbejdžana osvojimo nova tri boda i onda da se dobro pripremimo za tu odlučujuću utakmicu u Portugalu“, rekao je Stojković.

O ČEMU PIŠU NOVINE

 (Beta) – Beogradski dnevni listovi u izdanjima za nedelju, 10. oktobar, najviše pišu o situaciji sa epidemijom korona virusa u Srbiji, o skupu u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, i o drugim temama.

ALO – Izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o slučaju plantaže marihuane „Jovanjica“ prenete su pod naslovom „Prisluškivali su me čak 1.882 puta“. O epidemiji kovida 19 „Milion Srba imalo koronu“.

BLIC – „Vučić: Istražni organi će da kažu ko je počinio krivična dela“ , o reagovanju predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na medjusobne optužbe funkcionera SNS. List prenosi izjavu epidemiologa Branislava Tiodorovića „Ako vakcinišemo 80 odsto ljudi, skinućemo maske na proleće“.

VEČERNJE NOVOSTI – O epidemiološkoj situaciji u Srbiji „Nikad mladjih ljudi, nikad težih slika“. „Andreja uhodili postavili kamere kod ‘Bokeljke'“, list piše navodima o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i članova njegove porodice.

KURIR – List prenosi izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o slučaju plantaže marihuane „Jovanjica“ i navodima da postoji zavera dela MUP-a „Nameštali su dokaze“.

POLITIKA – U temi nedelje o „ratu“ advokata i banaka „Važe li za sudije bankarski aršini“. Razgovor nedelje sa ministrom inostranih poslova Nikolom Selakovićem „Pokret nesvrstanih se vratio u rodno mesto“.

SRPSKI TELEGRAF – Povodom dolaska šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd na skup posvećen 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih „Putinova poruka srpskom narodu“

NA DANAŠNJI DAN

1911 – Kineski nacionalni vođa Sun Jat Sen (Yat) je u Vučangu proglasio republiku i revoluciju kojom je oborena dinastija Manču. Time je završena vladavina kineskih careva koja je trajala 2.000 godina.

1991 – Skupština Srbije je odlučila da državna zastava bude trobojka, bez crvene petokrake zvezde, simbola socijalističkog državnog uređenja.

KAKVO NAS (NE)VREME OČEKUJE

 (Beta) – U Srbiji će danas biti oblačno i hladno vreme, mestimično s kišom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren, istočni i severoistočni vetar, na istoku i u donjem Podunavlju jak, povremeno i olujne jačine.

Najniža temperatura od šest do osam, najviša do 12 stepeni. 

I u Beogradu će biti oblačno i hladno, povremeno s kišom.

Vetar slab i umeren, istočni i severoistočni. Dnevna temperatura od sedam do devet stepeni.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.