Gotovo je izvesno da novih zatvaranja neće biti. Situacija oko kornavirusa u Srbiji9 je više nego alarmantna, ali sve poruke iz vlasti iz Kriznog štaba upućuju da neće biti oštrih mera.

Premijerka Ana Brnabić je juče izjavila da ne veruje mere, već isključivo u vakcinaciju, a danas je i epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio da ne veruje da će biti zatvaranja. Iako je, kako kaže, pooštravanje mera neophodno.

„Siguran sam u to da ništa ne bi moglo da se uradi sa strožim merama iz prostog razloga što znamo šta je bilo prošlog puta kada je najavljen policijski čas“, rekao je Tiodorović za TV Prva.

Najavljeno je novo zasedanje Kriznog štaba, ali se ne očekuje da će se doneti bilo kakve radikalne mere. Čak su i kovid propusnice koje već nedeljama „samo što nisu“, još uvek neizvesne.

„Ispada da smo u takvoj situacija da apelujemo pre svega na individualnu odgovornost, čak i da uvedemo kovid sertifikate, koje smo tražili još krajem juna meseca. Međutim, bilo kakvo pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena ili zatvaranje objekata nas dovodi u sukob sa javnošću“, rekao je Tiodorović.

Tiodorović smatra da situacija sa koronom više nije samo zdravstveni problem i da mora da se sprovede obimna vakcinacija, ali da mora da se sprovede i ozbiljno pooštravanje mera i oštro kažnjavanje.

„Imate sanitarnu inpekciju i komunalnu miliciju gde više od pola njih nije vakcinisano. Nije urađeno ni vakcinisanje vojske i policije, šta onda da kažemo za narod? Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da bi se tako nešto desilo“, rekao je on na TV „Prva“.

Kako je istakao, u ovom slučaju je nacionalni koncenzus neophodan. Dodaje da bi za 10 ili 20 dana trebalo da vakcinišemo još 20 odsto građana, što izgleda praktično nemoguće.

„Krizni štab i sa jedne i sa druge strane služi kao alibi, a ja postavljam pitanje, šta radi lokalna uprava?“, kaže Tiodorović i dodaje da se moramo ponašati da nam maske budu nešto sasvim normalno.

Tiodorović je rekao i da mnogo ljudi ne nosi maske po autobusu, čak ni kada ulaze u apoteku.

„Ne zaboravite, mi smo narod inata, ali u ovakvim situacijama inat nije dobra stvar“, ističe Tiodorović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.