Udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS, predstavljen je stručnoj publici i zainteresovanim profesorima i učenicima u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu. Ovaj savremeni udžbenik namenjen je brzom savladavanju početnog nivoa ruskog jezika za odrasle i studente.

Promociji udžbenika, pored predstavnika kompanije NIS i gimnazije domaćina, prisustvovali su i profesori drugih novosadskih škola i gimnazija, kao i profesori Univerziteta u Novom Sadu.

Kompanija NIS je sa ovom gimnazijom započela saradnju još 2013. godine, organizacijom prve NIS olimpijade iz ruskog jezika. Reč je i o jednoj od dve gimnazije u Srbiji gde je projekat dvojezične, srpsko-ruske nastave, pokrenut 2014. godine uz podršku NIS-a, u okviru programa „Energija znanja“. Tada je u ovoj gimnaziji NIS pomogao adaptiranje i opremanje jednog nastavnog kabineta, a kompanija je tom prilikom školi donirala 20 računara.

Pored toga, od prošle školske godine u nastavu u dvojezičnim odeljenjima uključena su po četiri predavača iz Rusije, na osnovu humanitarnog međudržavnog bilateralnog projekta u oblasti obrazovanja i izučavanja jezika.

Nenad Spasić, profesor ruskog jezika u ovoj gimnaziji i jedan od autora udžbenika, predstavio je prisutnima sadržaj udžbenika i sam proces kreiranja, ističući izuzetnu saradnju sa svim učesnicima.

Mileta Poštić, autor ilustracija u udžbeniku i profesor na Akademiji umetnosti Novosadskog univerziteta, naveo je da mu je bilo zadovoljstvo što je Akademija umetnosti učestvovala u ovom projektu.

„Izrada ilustracija je bila zahtevna, ali za mene vrlo inspirativna. Ovo je veoma kvalitetan i jedan od najsavremenijih udžbenika kod nas“, rekao je profesor Poštić.

Snežana Lakićević, savetnica zamenika generalnog direktora NIS-a, govorila je o raznovrsnim aktivnostima koje kompanija već skoro deceniju realizuje u domenu popularizacije ruskog jezika u Srbiji.

„U ovaj udžbenik je pored znanja uloženo mnogo ljubavi i entuzijazma i zato verujem da će vam biti veoma koristan kao savremeno sredstvo u učenju ruskog jezika“, zaključila je Lakićević.

Od osnivanja bilingvalnih odeljenja u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Aleksinačkoj gimnaziji i Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Novom Sadu, NIS je opremio kabinete za bilingvalnu nastavu i obezbedio računare. Još neke od aktivnosti koje se uz podršku NIS-a realizuju u okviru ovog projekta su kupovina i nabavka udžbenika, knjiga, časopisa na ruskom jeziku, didaktičkih priručnika, softvera za poboljšanje rada u nastavi, omogućavanje pristupa e-bibliotekama, pohađanje seminara za profesore ruskog jezika u cilju usavršavanja njihovih kompetencija za rad u dvojezičnim odeljenjima i drugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.