(Beta-AP) – Lideri Izraela su danas apelovali na svoje strane saveznike da im pomognu u gašenju požara koji se već drugi dan zaredom šire kraj Jerusalima zbog čega je stotine stanovnika evakuisano.

Izraelska vatrogasno spasilačka služba saopštila je da 75 vatrogasnih timova u pratnji 12 aviona nastoji da stavi pod kontrolu požare u šumovitim brdima zapadno od tog grada.

Najmanje 17 kvadratnih kilometara šume je već spaljeno.

Takvi šumski požari su okarakterisani kao jedni od najvećih u istoriji jevrejske države i porede se sa požarom na planini Karmel 2010. godine, kada je poginulo 44 ljudi.

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid je izjavio da je razgovarao sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom i zamolio da se dodatni avion uključi u gašenje i da je Grčka obećala da će pomoći koliko god može.

Lapid je rekao da Izrael takođe apeluje na pomoć Kipra, Italije, Francuske i drugih zemalja.

Kipar je izrazio spremnost da pošalje avione za gašenje požara, javili su izraelski mediji na hebrejskom jeziku.

Stanovnici nekoliko mesta su evakuisani u nedelju kada je požar počeo nekotrolisano da se širi, čemu je pogodovao jak vetar i izuzetno suvo i toplo vreme.

Danas je evakuacija nastavljenja, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine je upozorilo žitelje na vrlo visoku zagađenost vazduha i savetovalo da izbegavaju dužu aktivnost van kuće.

U međuvremenu traje istraga uzroka požara, a šef izraelske vatrogasno spasilačke službe Dedi Simhi je rekao da se ne zna da li je reč o ljudskoj nemarnosti ili piromaniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.