Američki investicioni fondovi i start apovi zaintersovani su za ulaganja u srpski IT sektor, poručeno prvog dana radne posete SAD premijerke Ana Brnabić. Premijerka se u Njujorku se sastala sa predstavnicima organizacije „Jang prezidents“ i čelnicima blokčejn kompanije „Gilded“, prenosi RTS.

Upoznali su potencijale Srbije, a donete su i preliminarne odluke.

„Imajući u vidu progres koji je Srbija napravila tokom kovida, preko E-uprave čini se da ide u dobrom smeru“, smatra Beri Merik, predsednik njujorškog ogranka organizacije „Jang prezidents“.

Na pitanje da li se mogu uskoro očekivati investicije „Jang prezidentsa“ u Srbiji, Merik je odgovorio potvrdno.

„Jedva čekam da dođem u Srbiju. Izgleda da su svi biznis lideri koji su bili tu veoma zainteresovani da se uključe u uspešnu srpsku priču i nesumnjivo smo smo za to“, poručio je Merik.

Premijerka Srbije je odgovorila je direktnije na pitanje o sadržaju sastanaka.

„Sa sastanka sam izašla sa najmanje tri ili četiri nove investicije u Srbiji“, tvrdi Brnabićeva.

Dodala je da je srpska delegacija naišla na jako dobar prijem. Moji sagovorinici nisu znali šta se dešava u Srbiji i koliko je napredovala. Kažu da će ulaganja koja su planirali za neki drugi deo sveta preusmeriti ka Srbiji, napomenula je premijerka.

To bi bile investicije u naš IT sektor a o ulaganjima je bilo reči i na sastanku sa blokčejn kompanijom „Gilded“ koja se bavi zaštitom podataka, posebno digitalnom trgovinom zlatom koja širi poslovanje i kojoj su potrebni novi partneri.

Brnabićeva je navela da su bili zanteresovani za naše kapacitete za čuvanje podataka i data centar u Kragujevcu.

„Ukoliko se dogovorimo da oni čuvaju svoje podatke u Srbiji, teško je objasniti koliko to znači za zemlju“, naglasila je premijerka.

S obzirom na to da je sve veća potreba za zaštitom podataka, prvi čovek komapnije „Gilded“ je posle sastanka sa Brnabićevom rekao je da ima prostora za saradnju sa Srbijom i da su im potrebni stručnjaci koji će razviti nova digitalna rešenja za zaštitu podataka i veću finansijsku slobodu.

Ulaganje u IT sektor biće tema i sa čelnicima kompanije „Goldman saks“ kao i fonda čiji su osnivači poreklom iz Srbije čine se završava poseta Ane Brnabić SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.