(Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema potrebe pre 1. avgusta donositi odluku o davanju treće doze vakcine protiv korona virusa, jer nijedna vakcina nije registrovana za treću dozu.

„Fajzer je tek predao za dobijanje odobrenja. Izmedju ostalog, po preporuci stručnjaka nije potrebno davati treću dozu najmanje šest meseci od revakcine, a to se ‘gadja’ sa onim što smo mi rekli da ćemo doneti odluku 1. avgusta“, navela je Brnabić.

Prema njenim rečima Nacionalno telo za imunizaciju se bavi analizama i do 23. jula će dati mišljenje Kriznom štabu koji će doneti odluku o davanju treće doze vakcine.

Premijerka je na pitanje o takozvanom „karantin turizmu“ u Srbiji, rekla da on ne postoji i da je 5. juna u Službenom glasniku Srbije objavljena dopuna Uputstva o načinu primene ograničenja ulaska u Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenim epidemijom zarazne bolesti kovid 19, koja je omogućila karantin za sve koji dolaze iz rizičnih zemalja.

„Na ovaj način smo počeli da radimo trijažu svih, a posebno indijskih gradjana koji su mogli da nam unesu novi delta soj virusa“, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da se 1. jula javila indijska čarter kompanija sa zahtevom za četiri leta za oko 800 putnika, kao i da je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ uradio dodatni protokol koji je bliže uredio primenu karantina za sve koji dolaze iz zemalja u kojima postoje nove varijante virusa.

„Postoje posebne mere koje važe za one državljane koji dolaze iz posebno rizičnih zemalja, koje su donete 5. juna, a ne 9. jula, tada je naglašeno da je to specifično za Indiju. Te mere su omogućile da svi ljudi koji dolaze iz Indije, ukoliko nisu vakcinisani, moraju da imaju PCR test, da ih dodatno testiramo u Srbiji i izreknemo meru obaveznog karantina od sedam dana“, naglasila je premijerka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.