Fudbaleri Španije pobedili su reprezentaciju Hrvatske rezultatom 5:3 (1:1, 3:3) u osmini finala Evropskog prvenstva, u utakmici koja je odigrana na Parken stadionu u Kopenhagenu i odlučena tek nakon predužetaka.

Strelci za Španiju bili su Pablo Sarabija u 38, Cesar Aspilikueta u 57, Feran Tores u 76 minutu meča, te Morata u 100. i Mikel Ojrazabal u 1003. minutu. Dok su golove za Hrvate postigli Gonzales Pedri u 20. (autogol), nakon nespretne reakcije golmana Španaca Unaija Simona, Mislav Oršič u 85 i Mario Pašalić u 92. minutu.

Hrvati su imali veliku podršku sa tribina, ali su njihovi navijači prvi doživeli neprijatnost. Dominik Livaković je istračao ispred Hose Luisa Gaje i sprečio rano vođstvo Španaca.

Španci su od starta vršili veliki pritisak na poslednju liniju izabranika Zlatka Dalića. Hrvatska nije u prvih desetak minuta uspela da izbaci loptu sa svoje polovine.

Pokušao je najpre Aspilikueta, glavom, sa 15 metara, ali je Livaković bio dobro postavljen. Alvaro Morata je poslao povratnu ka Pablu Sarabiji, a ovaj sa leve strane šesnaesterca gađao snažno u spoljni deo mreže.

Ubrzo je usledila nova dobra prilika za „Furiju“. Pedri je proigrao Kokea, koji je izbio sam pred Livakovića i šutirao direktno u mladog golmana Hrvatske.

Ređali su se šanse i polušance Španaca. Morata je u petercu zahvatio loptu glavom i ona se odbila od ruke Domagoja Vide, ali bez penala za Španiju.

A onda je usledio neverovatna kiks golmana Španije Simona. Pedri je sa centra poslao oštru loptu ka golmanu Simonu, kojem je ona prešla preko noge i završila u mreži. Hrvatska je ni krivi, ni dužna, stigla do prednosti.

Kao da je prednost koju su iznenada dobili probudila Hrvate. Imao je priliku Nikola Vlašić, ali je udarac završio u spoljnjem delu mreže.

Ujednačenu igru i nešto mirniji period igre od kako su Dalićevi izabranaci poveli, prekinuo je Sarabija. Kružila je Furija oko šesnaesterca Hrvatske, Gajin udarac je odbio Livaković, lopta je na 11 metara stigla do Sarabije, koji ju je prosledio u mrežu za izjednačenje.

Neprimetnog Bruna Petkovića na terenu je u drugo poluvremenu zamenio, ispostaviće se, tek nešto primetniji Andrej Kramarić.

Španci dolaze do preokreta kada je Feran Tores uputio idealan centaršut, a Aspilikueta umakao Jošku Gvardiolu i glavom ubacio loptu u mrežu. Nemoćan je bio Livaković i fudbaler Čelsija postiže prvi gol za reprezentaciju Španije u dugogodišnjoj karijeri.

Dalić je morao da reaguje ekspresno. Najpre je Ante Rebić ustupio mesto Oršiću. Samo što je izvršena promena Hrvatska je imala ogromnu šansu da poravna rezultat. Iskupio se Unai Simon, zaustavio je udarac Gvardiola iz neposredne blizine. Ubrzo je Simon još jednom sjajno intervenisao, ali je tom prilikom linijski sudija podigao zastavicu.

Zastavica je podignuta i kod gola Morate, ali ne i kod gola Toresa. Krilni napadač Furije je neshvatljio ostavljen sam na desnoj strani. Pokušao je Gvardiol da ga sustigne, ali prekasno.

Ipak, Oršić se najbolje snašao kod velikog karambola u kaznenom prostoru Španije, kada je kapiten Hrvatske Luka Modrić uputio loptu u peterac Simona. Izbacili su Španci loptu iz gola, ali je gol-lajn tehnologija potvrdila pogodak.

Sudija je produžio meč za šest minuta, a u drugom minutu nadoknade Pašalić donosi izjednačenje. I ponovo je Oršić bio akter gola. Sjajno je centrirao, a Pašalić glavom matirao Simona.

U prvom produžetku Hrvatska je bila bolja, imala dve odlične šanse, preko Oršića, pa zatim i Kramarića, ali je Morata doneo novu prednost Špancima. Pošteno se ispromašivao Morata na ovom takmičenju, ali je bio pribran u neizvesnom produžetku.

Ojarzabal u sledećem napadu ponovo vratio dva gola prednosti Špancima. Visoko je bila postavljena odbrana Hrvatske, a to je iskoristio Dani Olmo za drugu asistenciju, egzekutor je bio fudbaler Real Sosijedada.

Igralo se 27 sekundi u nastavku, a Ante Budimir je imao fenomenalnu šansu da smanji prednost Španaca.

Malo zanimiljivosti. Sa 18 godina i 215 dana vezista Španije Pedri postao je najmlađi starter u meču nokaut faze u istoriji Evropskih prvenstava prestigavši tako bivšeg engleskog reprezentativca Vejn Runija.

Hrvati su do prve nokaut runde stigli kao drugoplasirani u grupi D sa četiri osvojena poena. Poraz od Engleske (0:1), remi sa Češkom (1:1) i pobeda nad Škotskom (3:1).

Španci su istu poziciju zauzeli u grupi E, uz pet poena. Posle dva remija sa Švedskom (0:0) i Poljskom (1:1), ubedljivo su savladali Slovačku (5:0).

Španija će u narednoj rundi igrati protiv boljeg iz okršaja Francuska – Švajcarska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.