Opšte je poznato da bavljenje sportskim aktivnostima može doprineti poboljšanju zdravlja, raspoloženja i društvenog života.

Nakon višemesečnog, svakodnevnog sedenja na radnom mestu ili u kućnim uslovima od izuzetne je važnosti pripremiti telo za bavljenje fizičkom aktivnošću. Neminovno, tokom lakših i intenzivnijih fizičkih aktivnosti dolazi i do povreda koštano-zglobnog sistema, ali dobra priprema, vežba i zagrevanje mogu smanjiti neprijatnosti.

U praksi se pokazalo da Pernaton gel forte koji sadrži kapsaicin doprinosi poboljšanju lokalne cirkulacije, te ga je poželjno koristiti prilikom pripreme za fizičku aktivnost kao i za zagrevanje bolnih delova tela. Kombinacija etarskih ulja i prirodnih glikozaminoglikana poreklom iz novozelandske školjke poboljšavaju svojstva ovog švajcarskog preparata koga su najviše promovisali maratonci. Nakon fizičke aktivnosti, pogotovo u slučaju povrede, preporučuje se upotreba Pernaton gela sa efektom hlađenja koji dovodi do lokalnog smanjenja zapaljenskih znakova i blagog anestetičkog efekta. Takođe se primena „hladnog“ Pernaton gela preporučuje u postoperativnom periodu, u cilju smanjenja bolova i olakšanja procesa rehabilitacije.

Faktori rizika za nastanak povreda, između ostalih, mogu biti i slabost mišića, uz negativan uticaj prekomerne telesne mase.

Međutim, kako živimo u vremenu gde se životni vek pojedinca znatno produžio, povećava se i potreba za poboljšanjem kvaliteta života, te se s toga u značajnoj meri, kod starije populacije, susrećemo i sa degenerativnim oboljenjima, koja predstavljaju progresivno oštećenje pre svega hrskavice, a zatim i ostalih struktura zglobova.

Kod hroničnih bolnih stanja, bilo usled sindroma prenaprezanja ili degenerativnih oboljenja, kada je potrebna produžena primena gela, prisustvo glikozaminoglikana ispoljava hondroprotektivno dejstvo i usporava propadanje hrskavice zglobova.

Ovo je posebno važno imajući u vidu da se oštećenja zglobne hrskavice, različitog stepena, mogu naći u više od 40% povreda kolena i mogu biti izazvana distorzionim povredama, iščašenjem ili udarcem u zglob kolena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.