Sukobi između Izraelaca i Palestinaca juče su nastavljeni i eskalirali su u večernjim časovima kada je Hamas ispalio više od 130 raketa na Tel Aviv i grad Holms u blizini Tel Aviva, dok je Izrael prethodno u vazdužnim napadima u više navrata gađao ciljeve u pojasu Gaze gde je srušen i jedan soliter. Nemiri su se u toku večeri proširili i na ostale gradove, a nastavljeni su i jutros. Najpre je Izrael u više navrata gađao pojas Gaze, da bi Hamas uzvratio gađajući pogranična mesta.

U pojasu Gaze je od ponedeljka uveče, kada je počelo raketiranje, u izraelskim udarima iz vazduha ubijeno najmanje 43 ljudi, a u Izraelu šestoro, preneo je AP.

Takođe, Ministarstvo zdravlja Palestine je saopštilo da je da je od početka neprijateljstava sa Izraelom u ponedeljak do danas u 12 časova ubijeno 48 Palestinaca, uključujući četrnaestoro dece, preneo je Tajms of Izrael. Saopšteno je da je povređeno 304 osobe.

Kako prenosi AP, Izrael je pojačao napade na pojas Gaze, a višespratnicu koju je pogodio, koristili su pripadnici Hamasa. Tom prilikom ubijeno je najmanje tri pripadnika Hamasa. Sukobi između izraelske vojske i Hamasa prerasli u najveći konflikt od rata 2014. u pojasu Gaze koji je trajao 50 dana.

Netanjahu je u dva navrata u toku dana obećao da će proširiti ofanzivu na Gazu i protiv Hamasa. Izrael je danas u ranim jutarnjim časovima u nekoliko minuta izvršio na desetine vazdužnih napada na Gazu, gađajući objekte policije i trafo stanice.

U pograničnom području oko Gaze u nekoliko navrata su se posle 10 časova čule sirene za opasnost od raketnog napada.

Sa druge strane, mediji u Gazi su izvestili da je četiri osobe poginulo u izraelskom napadu na pojas Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Palestinci ispred bolnice u Beit Lehiji nakon današnjih vazdušnih napada Izreala na pojas Gaze
Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

U ovom trenuktu nije poznato da li je reč o pripadnicima Hamasa ili civilima.

Izraelske vlasti su potvrdile da je jedna osoba poginula u odgovoru Hamasa na napad na Gazu. Zdravstvene vlasti su saopštile da je povređeno četiri osobe. Tajms of Izrael je izvestio da je projektil pogodio džip na granici.

Podsetimo, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Palestine, kojim upravlja Hamas, rekao je ranije jutros da je u izraelskim vazdušnim napadima tokom noći i jutra uništena centralna policijska stanica u Gazi. Reč je o kompleksu od nekoliko zgrada.

U međuvremenu, na Zapadnoj obali, 26-godišnji Palestinac ubijen je tokom sukoba sa izraelskim trupama koje su ušle u izbeglički kamp Al Favar na jugu Hebrona, saopštilo je ministarstvo zdravlja Palestine.

Nemiri su dodatno eskalirali u toku noći kada su arapske zajednice u Izraelu izašle na ulice i protestovale zbog napada na Palestince. Prema izveštaju AP, u sukobima demonstranata i izraelske policije zapaljeno je na desetine vozila.

Sirene za vazdušne napade su se oglašavale tokom čitavog dana u više gradova, a građani su panično tražili sklonište, piše AP.

Netanjahu je u obraćanju medijima u utoroak uveče izjavio da je izraelska vojna operacija „nanela težak udarac ekstremistima iz Gaze“, ali je upozorio da će se borbe nastaviti još neko vreme.

U govoru na nacionalnoj televiziji je rekao da su Hamas i Islamski džihad „platili i platiće visoku cenu“.

Tvrdio je da je Izrael ubio na „desetine ekstremista i naneo štetu ključnim objektima Hamasa“.

Naglasio je da će Izrael nastaviti sa intezivnom vojnom operacijom, ali da će „trebati vremena“ da se misija završi, preneo je AP.

Vojska Izraela je saopštila da je aktivira oko 5.000 rezervista i da šalje pojačanje trupama na području oko Gaze.

Sukobi su izbili prošlog vikenda u kompleksu džamije Al Aksa, koje je treće najsvetije mesto u islamu i najsvetije mesto u judaizmu. Tokom četiri dana, izraelska policija ispalila je suzavac i šok bombe na Palestince u krugu kompleksa, koji su kamenjem i stolicama gađali policijske snage.

Pojas Gaze nakon današnjih vazdušnih napada Izraela
Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Kao odgovor, u ponedeljak uveče, Hamas je počeo da raketira Jerusalim.

Netanjahu je u obraćanju medijima istakao i da je prilikom rušenja solitera u Gazi, koji je opisao kao objekat u kom su se nalazile Hamasove kancelarije, izraelska vojska prethodno izdala upozorenje i dala vremena civilima da napuste zgradu, te da nije bilo žrtava.

Borbeni avioni ponovo su pogodili zgradu nakon što su se novinari i spasioci okupili oko objekta. Nije bilo izveštaja o žrtvama, prenosi AP.

Ubrzo nakon bombaškog napada, Hamas je najavio da će nastaviti sa napadima i usmerio100 raketa ka Ber Ševi, izraelskom gradu u pustinji. Hamas je tada saopštio da je to bio odgovor na rušenje zgrade.

U poslednjem raketnom napadu rano jutros u Lodu, ubijen je jedan čovek i njegova sedmogodišnja ćerka, objavili su izraelski mediji, a prenosi AP.

Izraelska vojska je saopštila u utorak popodne da je na stotine raketa lansirano prema Izraelu. Dve žene su ubijene u odvojenim raketnim napadima u Aškelonu, gradu na jugu Izraela.

Zatim je sinoć Hamas saopštio da je ispalio više od 130 raketa prema Tel Avivu kao odgovor na uništavanje solitera.

Jedna raketa ubila je ženu u gradu Rišon Lecion, a druga je pogodila autobus u Holonu blizu Tel Aviva, ranivši tri osobe, među kojima i jednu devojku.

U Lodu, nekoliko hiljade Arapa pridružilo se sahrani Arapinu koji je prethodne noći ubio Jevrejin. Okupljeni su se sukobili sa policijom i zapalili sinagogu i više od 30 vozila, uključujući policijski automobil, saopštili su izraelski mediji.

Iz bolnice u Lodu su sapštili da je jedan Izraelac teško povređen nakon što je njegov automobil zasut kamenjem.

Gradonačelnik Loda Žair Revivo opisao je situaciju u gradu u kome živi dosta Arapa i Jevreja kao „građanski rat“, a izraelska vlada je naredila razmeštanje jedinica vojske i u Lod.

U obližnjem gradu Ramla, Jevreji su uništavali atumobile koji su pripadali Arapima. U Akri, lučkom gradu na severu Izraela demonstranti su zapalili restoran i hotel u vlasništvu Jevreja. Izraelska policija je uhapsila na desetine Arapa u više gradovima.

Takođe, raketa lansirana iz pojasa Gaze pogodila je naftovod u vlasništvu izraelske državne kompanije, potvrdio je izveštaču Rojtersa jedan izraelski zvaničnik iz energetskog sektora.

U video izveštaju Kanala 12 izraelske „Kešet Medija grupe“ vidi se plamen koji izbija iz jednog rezervoara za naftu nedaleko do mediteranskog grada Aškelona, južno od Tel Aviva.

Svetski zvaničnici su apelovali na obe strane da prekinu sukobe, a Katar, Egipat i Ujedinjene nacije, kao posrednici, rade na tome da se sukobi okončaju.

Savet bezbednosti UN održaće u sredu hitne zatvorene konsultacije, drugo takvo zasedanje u tri dana, radi razgovora o tekućoj eskalaciji nasilja u Izraelu i Gazi.

Vazdušni napad Izraela rano ujutru na južni pojas Gaze
Foto: YOUSSEF MASSOUD / AFP / Profimedia

Putin i Erdogan razgovarali telefonom, Ankara zahteva reakciju protiv Izraela

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o sukobima u Gazi i Jerusalimu, saopštilo je tursko predsedništvo, dodajući da Ankara zahteva internacionalnu akciju protiv Izraela.

Erdogan je rekao Putinu da međunarodna zajednica mora da „očita zastrašujuću lekciju“ Izraelu, ističući da Turska radi na „mobilizaciji ove reakcije“, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

Erdogan je takođe rekao da se radi na tome da se u region pošalju mirovne misije kako bi se zaštitili Palestinci, što je, kako se dodaje, bio predlog Turske još 2018. godine.

Džonson: “Duboko smo zabrinuti zbog nasilja i civilnih žrtava u Izraelu, želimo da vidimo prekid vatre”

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je Izrael i Palestinu da se “povuku sa ivice” i pozvao obe strane da pokažu uzdržanost.

“Velika Britanija je duboko zabrinuta sve većim nasiljem i civilnim žrtvama i želimo da vidimo hitnu deeskalaciju napetosti”, napisao je Džonson na Tviteru.

Bela kuća osudila raketne napade Hamasa na Izrael

Bela kuća je osudila raketne napade Hamasa na Izrael i potvrdila stav SAD da Izrael ima pravo da se odbrani, preneo je Rojters.

„Jerusalim kao grad od ogromnog značaja za vernike širom sveta mora biti mesto koegzistencije“, poručila je predstavnica Bele kuće Džin Psaki i istakla da je deeskalacija primarni cilj Vašingtona.

Mas: Raketni napadi na Izrael moraju odmah prestati

Nakon što je Hamas saopštio da je ispalio 130 raketa u pravcu Tel Aviva, kao odgovor na izraelski vazdušni napad nakon kojeg se srušio neboder u pojasu Gaze, ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas osudio je raketiranje Izraela i poručio da napadi moraju odmah prestati.

„Raketni napadi na Izrael su potpuno neprihvatljivi i moraju odmah biti obustavljeni. U ovoj situaciji Izrael ima pravo da se brani. Ova eskalacija nasilja ne može se ni tolerisati ni prihvatiti“, objavio je nemački šef diplomatije na svom Tviter nalogu.

Salah pisao Borisu Džonsonu na Tviteru: “Vreme je da nasilje prestane…”

Fudbaler Liverpula i egipatski reprezentativac Mohamed Salah pozvao je u objavi na Tviteru premijera Velike Britanije Borisa Džonsona i ostale svetske lidere da apeluju na sukobljene strane da obustave napade.

“Pozivam sve svetske lidere, uključujući premijera zemlje koja je bila moj dom poslednje četiri godine da učine sve što je u njihovoj moći kako bi nasilje i ubijanje nevinih ljudi odmah prestalo”, napisao je Salah na Tviteru.

“Što je dosta – dosta je”, dodao je egipatski fudbaler u objavi.

(AP, Rojters, BBC, Tajms of Izrael)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.