Dan kada je Superliga doživela krah i ideja o nekoj vrsti zatvorene lige bogatih odložena za bar deceniju, a verovatno i mnogo duže. Tako bi se mogao opisati utorak 20. aprila 2021. godine.

Zamisao dvanaest – uz Bajern iz Minhena i Pariz Sen Žermen – najpoznatijih evropskih klubova pred kolapsom je nakon vanrednog dana pretnji, političkih pritisaka i žestokih protesta navijača koji je posledično doveo do povlačenja engleske „velike šestorke“ i „suspendovanja“ projekta na „neodređeno“.

Nepunih 48 sati ili dva dana nakon što je fudbalski i sportski svet širom Starog kontinenta, a i dalje, šokiran potvrdom da su se engleski klubovi (Arsenal, Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Čelsi i Totenhem) pridružili italijanskim (Juventus, Milan i Inter) i španskim (Real Madrid, Atletiko Madrid i Barselona) timovima u nameri da se odvoje od UEFA klupskih takmičenja, ideja o zatvorenoj ligi bogatih je doživela krah.

Šema koja je dugo planirana i koju je inicirala američka investiciona banka „Džej Pi Moragn čejz“ kapitulirala je odlukom svih premijerligaških „superligaša“ da istupe iz takmičenja, nakon opravdanog besa njihovih navijača.

Domino efekat se prelio i na Italiju gde je Inter iz Milana sledio njihov primer, a mediji su preneli i da se Milan u Italiji, kao i Barselona i Atletiko u Španiji najverovatnije povlače iz projekta, koji je i zvanično obustavljen nešto posle ponoći.

Rukovodioci ostalih četrnaest premijerligaša ranije u toku dana su održali satanak gde su izrazili gnušanje zbog ideje o takvoj vrsti takmičenja, kao i zbog arogancije klubova učesnika Superlige Evrope.

Izvršni potpredsednik Mančester junajteda Ed Vudvord već je podneo ostavku i do kraja godine će i zvanično napustiti „Crvene đavole“.

„Kako ikada više možemo da radimo sa tim ljudima? Izdali su nas. Proveli su godine govoreći neistine“, rekao je jedan od učesnika sastanka ostalih premijerligaša.

Ipak, do potpunog povlačenja došlo je tek nakon što je britanski premijer Boris Džonson poručio da je spreman da iskoristi sve zakonodavne mogućnosti kako bi sprečio da se engleski klubovi nađu u „kartelu bogatih“.

Fudbalski savez Engleske je takođe podržao stav ostalih prvoligaških klubova koji se protive Superligi, dok su se igrači klubova „odmetnika“ ujedinili protiv odluke njihovih poslodavaca.

U toku dana, pojedini klubovi na okrenjenom sastanku premijerligaša su insistirali na oduzimanju bodova onima koji su uključeni u Superligu.Takođe, UEFA se obavezala da će proširiti broj učesnika Lige šampiona.

Jedan sponzor je napustio saradnju sa Liverpulom, a drugi igrači su pretili da će slediti primer kapitena Džordana Hendersona, koji je jasno izrazio prezir zbog najavljenog takmičenja.

Menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola je kritikovao nekonkurentsku prirodu zatvorene lige, a njegovi igrači su bili ogorčeni zbog mogućnosti da im se uskrati šansa da igraju za svoje nacionalne timove ili u Ligi šampiona.

Igrači i članovi uprave u Junajtedu su izrazil nezadovoljstvo zbog učešća kluba u Superligi, a Hektor Beljerin je na društvenim mrežama predvodio pobunu igrača Arsenala protiv odluke kluba da učestvuje u novom takmičenju.

Sa druge strane, tehnički savetnik Čelsija Petr Čeh pokušavao je da umiri besnu grupu navijača koja se okupila ispred „Stamford Bridža“ kako bi izrazila negodovanje zbog odluke kluba da se takmiči u Superligi, uoči utakmice protiv Brajtona.

Istupanje ove šestorke je viđeno kao pobeda navijača nad vlasnicima milijarderima, koje je najpoznatiji svetski ekonomista srpskog porekla Branko Milanović nazvao kleptokratama. Ipak, čak i u pobedi, posledice nekoliko traumatičnih dana za fudbal sigurno će trajati.

Vratila se „velika šestorka“

Nekoliko minuta posle završetka sastanka četrnaest revoltiranih premijerligaša jedan izvor sa sastanka je rekao da vlada „ogroman bes“.

„Umreće. Samo je pitanje kojim putem“, rekao je je jedan uznemireni izvršni direktor, a prenosi Atletik.

„Svih šest timova će se vratiti. Gde bi drugde mogli da odu“, rečeno je takođe na sastanku.

Neko bi, međutim, morao da plati cenu za ono što je shvaćeno kao „uvredljiv“ potez. I čak i pre nego što su procurile vesti o Vudvordovoj ostavci na mesto izvršnog potpredsednika Junajteda, osećaj je bio da će najviše stradati oni koji rade na izvršnim funkcijama.

„Ne želimo da klubovi snose posledice. Ali rukovodioci koji su doneli takve odluke, da“, rekao je neimenovani izvršni direktor, a piše Atletik.

Obrazloženje ovakvog razmišljanja je da ne bi bilo pošteno kažnjavati pristalice, menadžere i igrače jer nisu ni upitani za mišljenje o Superligi.

Jedna strana je na sastanku zauzimala stav da bi oduzimanje bodova bila dobra sankcije zbog kršenja sporazuma premijerligaša. Smatrali su da bi to više „koštalo“ nego novčana kazna. Međutim, dok su se govorili o udaranju „velike šestorke“ po džepovima, prevladavajuće mišljenje je bilo da je važnije prvo vratiti ih za pregovarački sto.

„Nije bitno da li će to ponoviti“, rekao je jedan predstavnik na sastanku.

„Reč je o kazni za oštećenje brenda lige i klubova koji su se pravilno ponašali“, dodao je on.

Drugi učesnik sastanka je predložio da se „ljudima koji su neposredno učestvovali u projektu zabrani rad u fudbalskim klubovima“.

Možda najvažnije oružje kojim je Premijer liga raspolagala bila je snaga igrača, a to se pokazalo juče, jer su igrači i Liverpula i Mančester junajteda osudili projekat, dok je kapiten Liverpula Henderson organizovao sastanak kapitena.

„Igrači su zlatna karta“, rekao je jedan predstavnik.

„Zamislite da kažu ne Superligi. To bi bila premija“, dodao je.

Čelsi – tim koji je poslednji ušao u Superligu i prvi izašao iz nje

„Ponekad je usred oluje najmirnije“, rekao je trener Čelsija Tomas Tuhel, sa optimističnim osmehom na konferenciji za štampu u ponedeljak popodne.

Čelsi, ipak nije bio miran. Igrači su bili u šoku zbog odluke njihovih poslodavaca. Predsednik Čelsija Brus Bak najpre se sastao sa fudbalerima, a potom i grupama navijača, objašnjavajući zašto je klub pristao na učešće u Superligi. Međutim, sastanku nisu prisustvovali navijači i grupe koje su ovo nazvale „izdajom“.

Utorak je doneo novu promenu. Kako je postajalo sve jasnije da su relevantne zainteresovane strane i mnogi navijači fudbala širom sveta bili žestoko neprijateljski raspoloženi prema Superligi u celini, i prema pojedinim klubovima koji su umešani u projekat, započeti su razgovori između Romana Abramoviča i njegovog odbora o mogućem povlačenju.

Tada je oluja postala realna – na stotine navijača, možda više od hiljadu u jednom trenutku, okupilo se ispred stadiona. Skandirali su protiv Florentina Pereza, Sitija, pa čak i Abramoviča. Zaustavljen je i saobraćaj. Vidno potreseni Petr Čeh molio je prisutne da se sklone kako bi autobus koji je prevozio igrače na utakmicu mogao da prođe.

„Sve mi je jasno, samo nam dajte malo vremen“, poručio je Čeh navijačima.

Pojavile su se i vesti kako je Čelsi praktično odlučio da neće učestvovati u Superligi i navijači ispred stadiona su umesto navijačkih pesama veselo klicali kako su „spasili klub i fudbal“.

Izvori u Čelsiju insistiraju na tome da njihov preokret nije bio podstaknut vandrednim scenama pred meč, već da je to rezultat praćenja negativnih reakcija na najavu Supelige u prethodna dva dana. Tvrde da im je predlog predstavljen kasno, bez vremena za bilo kakve konsultacije, i na kraju su se pridružili jer nisu želeli da ih napusti većina njihovih rivala.

Nakon što su poslednji ušli, bili su prvi koji su izašli iz takmičenja, iako zvanična potvrda nije stigla do ponoći.

Međutim ništa ne može da poništi štetu koja je nastala i Čelsi ne može da traži zasluge za to što je prvi odustao od takmičenja jer je ipak bio jedan od klubova koji su svojom odlukom doprineli aktiviranju „fudbalske nuklearne bombe“. Zapravo, ta pobeda pripada svima onima koji su stajali u opoziciji.

Mančester siti: „To nije sport“

„Voleo bih da predsednik odbora obiđe svet i objasni kako smo došli do ove odluke“, rekao je menadžer Sitija uoči sastanka sa poslodavcima povodom odluke da zaigraju Superligu.

Gvardiola, međutim, nije pokazao nijedan nagoveštaj besa prema svojim poslodavcima tokom skraćene konferencije za štampu, ali je svoje nezadovoljstvo zbog same najave Superlige izrazio vrlo jasno.

„To nije sport, kada ne postoji veza između truda i nagrade“, rekao je Gvardiola zazatvorenu ligu bez ispadanja.

„Nije sport, kada je uspeh već zagarantovan, nije sport kada nije važno da li ćete izgubiti“, dodao je on.

Iako, kako prenosi Atletik, Siti nije učestvovao u izradi planova, izvršni direktor Feran Sorijano je već u petak nagovestio da bi Siti mogao da igra u Superligi. Gvardiola je tokom svoje konferencije za štampu priznao da je za ideju saznao tek u nedelju, nekoliko sati pre zvaničnog saopštenja.

Čini se da Gvardiola nije bio u potpunosti protiv te ideje javno, rekavši da veruje u ispravnost klupskih odluka, ali njegovi komentari u vezi s nedostatkom konkurencije smatrani su konkretnim protivljenjem.

Nakon što je nekoliko igrača na Tviteru izrazilo nezadovoljstvo zbog odluke Sitija da učestvuje u Supreligi, u ponedeljak im je rečeno da ne daju komentare u vezi sa Superligom, čak ni privatno. Međutim, u utorak su igrači izrazili svoje nezadovoljstvo tokom sastanka sa Sorijanom, koji je takođe razgovarao sa predsednikom Sitija, Kaldunom Al Mubarakom.

Prema navodima Atletika, Fernandinjo je bio najglasniji kritičar, dok su Kajl Voker, Rahim Sterling i Kevin De Brujne takođe izrazili svoja mišljenja. Izvor blizak timu kaže da su igrači bili jedinstveni u svom protivljenju odluci o očešću Stija u Superligi. Bili su besni zbog tajnog pregovaranja, i pretili su štrajkom.

Zabrinutost igrača odnosila se i na učešće u Ligi šampiona, koja je popularno takmičenje među timovima. Možda i presudan stav je bio da ne bi prihvatili ništa zbog čega bi im bilo zabranjeno da igraju za svoje reprezentacije.

Siti je krajem dana saopštio i zvaničnu odluku o istupanju iz takmičenja što je pozdravio i predsednk UEFA Aleksandar Čeferin.

„Drago mi je zbog povratka Sitija u evropsku fudbalsku porodicu. Klub je postupio pametno, slušajući pre svega svoje navijače“, rekao je Čeferin.

Liverpul: „Nasleđe kluba je ugroženo…“

Menadžer Liverpula Jirgen Klop je prvi rekao da mu se ne sviđa ideja o igranju Superlige. Ubrzo su se unutar kluba usprotivili i ostali.

Osoblje, igrači, navijači, sponzori i političari doveli su vlasnika kluba Džona Henrija i predsednika Toma Vernera u nezgodan položaj. Kako su Čelsi i Siti već istupili, bilo je jasno da su „priterani“ da učine isto.

U ponoć je i zvanično je stigla potvrda – Liverpul odustaje od Superlige.

„Liverpul može da potvrdi da je naše učešće u planovima za formiranje Superlige Evrope prekinuto. Poslednjih dana klub je saslušao mišljenja i savete predstavništva različitih ključnih aktera, kako internih tako i eksternih, i želeli bismo da im se zahvalimo na vrednim doprinosima“, pisalo je u saopštenju.

Saopštenje bez potpisa, preuzimanja odgovornosti i izvinjenja navijačima. U međuvremenu, Henri se oglasio i izvinio navijačima, igračima i Klopu.

Bes iz Kopa prema vlasnicima Liveprula je rastao poslednjih godina zbog planiranog povećanja cena karata i raznih drugih problem oko brenda kluba i grba, kao i otpuštanja velikog broja zaposlenih tokom pandemije koronavirusa. Međutim, ovo je bila previše krupna odluka da bi im bilo oprošteno. Nasleđe kluba je ozbiljno ugroženo.

I Klop je bio besan što je veza između njegovog tima i navijača bila ugrožena štetnim predlozima.

Zamenik kapiten Džejms Milner poslao je vlasnicima jasnu poruku nakon remija sa Lidsom: „Ne sviđa mi se ideja o Superligi i nadam se da se to neće dogoditi“.

Henderson je kako smo već spomenuli, sazvao hitni sastanak kapitena Premijer lige i koordinisao tvit koji su objavili igrači Liverpula u utorak uveče, pre zvanične odluke kluba.

Legende kluba su pozivale da Liverpul „uradi pravu stvar“ i sledi primer Čelsija i Sitija. Pristalice su takođe odigrale svoju ulogu. Vlasnici su bili zatečeni zahtevima navijačkih grupa da se svi transparenti i zastave uklone sa Kopa uoči predstojećeg meča sa Njukaslom.

Protesti bi usledili i van terena u danima nakon utakmica tokom ostatka sezone, a govorilo se o organizovanju širokog bojkota kluba. Takođe, i sponzori su najavili otkazivanje saradnje. Kompanija Tribus, partner Liveprula, saopštila je da se povlači iz partnerstva.

Arsenal – Jedini klub koji se juče izvinio navijačima, na pomalo neiskren način…

Hektor Beljerin je bio je prvi od igrača koji se usprotivio odluci kluba da uđe u Superligu.

„Svim navijačima Arsenala, vodite računa o vrednostima kluba“, pisalo je u tvitu.

Tokom proteklih nekoliko dana, igrači i osoblje Arsenala nisu dobili nikakvo objašnjenje od kluba o svojim planovima. Ta tišina frustrirala je tim i igrači smatraju da su klubu izašli u susret kada je zatražio smanjenje plata zbog pandemije i ekonomske krize, te da i zbog toga nisu zaslužili takav tretman.

Tišana je prekinuta u ponoć. Arsenal je u tom trenutku bio jedini klub koji se eksplicitno izvinio svojim navijačima zbog „pogrešne odluke“.

„Saslušalli smo navijače i mišljenje šire fudbalske zajednice i odlučili da se povlačimo iz projekta Superlige. Pogrešili smo i izvinjavamo se zbog toga“, pisalo je u saopštenju kluba.

Ipak, to izvinjenje teško da će biti dovoljno za smirivanje razbesnelih pristalica. Izvinjenje je takođe bilo pomalo neiskreno. Otvoreno pismo odbora navijačima sugeriše da se učešće Arsenala u Superligi zasnivalo na strahu da će „zaostati“ za drugim „superligašima“. Međutim, smatra se da je Arsenal odigrao važnu ulogu u planiranju projekta.

Totenem: „Dve decenije borbe za mesto među najboljima i dva dana borbe za napuštanje tog društva“

Saopštenje Totenhema je stiglo takođe oko ponoći.

Predsednik Totenhema Danijel Levi je priznao da je klub pogrešio i da se kaje „zbog uznemirenosti koja je kod navijača nastala zbog odluke o učešću u Superligi“, ali je branio samo takmičnje.

„Težilili smo boljem obezbeđivanju finansijskog fer-pleja i finansijske održivosti, istovremeno pružajući značajnu podršku fudbalu“, saopštio je Levi.

Levi je dvadeset godina godina pokušavao da za Totenhem obezbedi mesto među velikanima evropskog fudbala i članstvom u Superligi je mislio da će konačno u tome i uspeti.

Mančester junajtd – Vudvord najavljuje ostavku

Vesti o tome da bi Vudvord mogao da podnese ostavku počele su da se pojavljuju juče popodne.

„On ne može da opstane ukoliko Superliga ne opstane“, prokomentarisao je jedan novinar Atletika u ponedeljak.

Kako su pojedini klubovi najavili povlačenje, tako je i njegova ostavka bila izvesnija. Junajted je ubrzo saopštio da će Vudvord otići do kraja 2021. godine, ali ne i da se klub povlači iz Superlige. Spekuliše se da je Vudvord odigrao jednu od ključnih uloga u organizaciji novog takmičenja.

Čeferin je optužio Vudvorda za izdaju, nazvavši njega i predsednika Juventusa Andrea Anjelija lažovima i zmijama jer su u četvrtak pristali na reforme Lige šampiona da bi već u nedelju izveli svojevrsan puč.

Međutim, Vudvord je prijateljima ispričao drugačiju verziju događaja, insistirajući da je njegov sporazum sa UEFA napravljen u dobroj nameri, ali su uputstva vlasnika kluba Džoela Glejzera o pokretanju Superlige eskalirala tokom vikenda i promenila dinamiku. Iako nije podržavao šemu, bio je dužan da ide zajedno sa svojim poslodavcima.

Igrači i navijači su takođe negodovali zbog odluke da Junajted igra u zatvorenoj ligi. Fudbaler Mančestera Markus Rašhford je objavio tvit sa citatom legendarnog Meta Bizbija: „Fudbal nije ništa bez navijača“.

Junajted je objavio zvanično saopštenje u slično vreme kad i ostali premijerligaši.

„Pažljivo smo saslušali glas navijača, preporuke vlade Velike Britanije i drugih ključnih aktera i odlučili da izađemo iz projekta“, pisalo je u saopštenju.

Da li će „Velika šestorka’ dobiti Ligu šampiona koju žele?

Uprkos tome što je 2016. bio sportska ličnost godine u Sloveniji, Čeferin do ove nedelje nije bio veliko ime van granica svoje zemlje, piše Atletik. Nakon što je pre pet godina na mestu predsednika UEFA zamenio Mišela Platinija, borio se da razuveri stav zapadnih medija kako „greje“ fotelju za nekoga drugog.

Služio je vojsku u Jugoslovenskoj narodnoj armiji kao tinejdžer i bio je vojnik Slovenije u desetodnevnom ratu za nezavisnost te zemlje 1991. Ima crni pojas u karateu i pet puta je vozio reli kroz Saharu, jednom motorom.

Čeferin je veći deo poslednje dve godine proveo pokušavajući da pronađe način kako da održi velike evropske klubove u Ligi šampiona, balansirajući pritom da i „manji“ klubovi ne budu potpuno obespravljeni.

Finansijska kriza izazvana pandemijom koronavirusa, otkazivanje Evropskog prvenstva i njegova organizacija u dvanaest zemalja dodatno je pogoršala njegove napore da se izbori sa svim vetrovima koji duvaju kroz UEFA. Nešto od toga je nasledio i od Platinija. Srećom po njega, imao je jaku vezu i dobre odnose sa šefom Asocijacije evropskih klubova (ECA) i predsednikom Juventusa Andreom Anjelijem.

Bili su toliko dobri prijatelji da je Anjeli pre dve godine tražio od Čeferina da bude kum na venčanju njegove ćerke. I ostali su dobri prijatelji sve do prethodnog vikenda kada Anjeli nije odgovarao na pozive i poruke Čeferina da treba da da izjavu povodom reforme Lige šampiona, koju je prethodno podržao.

Ispostavilo se da je Anjeli već potpisao još jedan sporazum po kom će Juventus biti jedan od osnivača Superlige. U nedelju uveče, Anjeli i još jedanaest „odmetnika“ potvrdili su svoje planove, napustivši ECA i funkcije u UEFA.

Sa druge strane, Čeferin je u ponedeljak mirno potvrdio svoj sporazum o reformi Lige šampiona sa 240 vodećih klubova koji su još uvek ostali u ECA, a zatim otpužio Anjeljija i Vudvorda, ali i ostale „pobunjenike“ da su „lažovi“ i „zmije“.

Međutim, Čeferin je takođe bio oprezan da ne spali sve mostove između LŠ i učesnika Superlige. Jasno je stavio do znanja da još uvek postoji put povratka. Bila je to poruka koju je ponovio u utorak tokom godišnjeg kongresa UEFA, ali ovog puta je bio operativniji u demontaži „bande“ Superlige.

Osetivši najslabiju tačku, uputio je poruku engleskim klubovima, nadajući se da će ih odvojiti.

„Gospodo, napravili ste veliku grešku“, rekao je Čeferin.

„Neki će reći da je to pohlepa, drugi prezir, arogancija, lakomislenost ili potpuno neznanje engleske fudbalske kulture. Nije bitno. Bitno je da još uvek ima vremena da se predomislite. Svi imaju pravo na grešku“, dodao je Čeferin. I zaista, do ponoći, svi engleski klubovi su se zaista predomislili.

Sada ostaje samo operacija „čišćenja“. Izgleda kao malo verovatno da će UEFA izreći bilo kakve kazne. Vrlo je verovatno da će dvanaest „pobunjenika“, pod pretpostavkom da se svi vrate, dobiti niz reformi Lige šampiona za koje će mnogi drugi klubovi, lige, fudbalski savezi i navijači smatrati da je velika nagrada za takvu izdaju.

Ipak, rat je gotov pre nego što je ikada zaista i počeo, a poraženi su izgubili samo depozite i nešto dostojanstva, dok je pobednik jedan Slovenac i sasvim sigruno navijači. I fudbal.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.