(Beta-AP) – Poglavar Rimokatoličke crkve Franja oštro je danas kritikovao nastavak ratovanja u vreme kada pandemija koronavirusa stvara socijalne i ekonomske teškoće.

Papa Franja je posle uskršnje mise izgovorio tradicionalnu poslanicu „Gradu i svetu“ (Urbi et orbi), poželevši sreću i radost vernicima, ali i ukazavši na bol i patnju izazvanu brojnim oružanim sukobima u svetu i drugim izvorima nasilja u Africi, Aziji, Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku.

„Pandemija se i dalje širi, uz tešku socijalnu i ekonomsku krizu, naročito za siromašne. Uprkos tome, i ovo je skandalozno, oružani konflikti nisu okončani i vojni arsenali se povećavaju. To je skandal današnjice“, rekao je papa Franja.

Apelovao je na međunarodnu zajednicu da reši problem odlaganja isporuka vakcina protiv koronavirusa i da obezbedi da doze stignu i u najsiromašnije zemlje.

„Svako, naročito najranjiviji među nama, treba da dobije pomoć i ima pravo na pristup neophodnoj nezi“, rekao je papa Franja.

Opisujući vakcine kao „ključno sredstvo“ u borbi protiv pandemije, papa je ukazao na potrebu postojanja „duha globalne odgovornosti“ i ohrabrio države da „omoguće distribuciju vakcina, naročito najsiromašnijim zemljama“.

Sat vremena ranije papa je služio uskršnju misu u Bazilici Svetog Petra, u prisustvu svega oko 200 vernika, zbog pandemije koronavirusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.