(Beta) – Češki premijer Andrej Babiš obećao je Česima da će, ako izdrže strogi lokdaun preko Uskrsa, moći da odu na letovanja u inostranstvo, dok je danas ministar zdravlja Jan Blatni opreznije samo najavio da bi postepeno i sporo popuštanje mera počelo od sredine aprila.

„Brojevi su bolji ali i dalje su to veoma visoke brojke. To je dobra vest a ostaće dobra ako izdržimo da se i dalje srećemo minimalno naredne dve nedelje zato da se brojevi radikalno smanje. Tada će termin 12. aprila biti realan“, rekao je o popuštanju sanitarnih mera danas na konferenciji za novinare ministar zdravlja.

Prema broju novozaraženih korona virusom u poslednjih 14 dana u Evropskoj uniji Češka je bila najgora od početka februara do sada, kada je na novoj listi prvo mesto „zauzela“ Estonija sa 1.521 zaraženim na 100.000 stanovnika.

Češka beleži 1.328 slučajeva, za 12,5 odsto manje nego pre nedelju dana, a treća najgora u EU je Mađarska sa 1.146 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika.

U Češkoj je za četvrtak potvrđeno najmanje novozaraženih tokom radnog dana od 8. februara, 7.835, što je za četvrtinu manje nego prethodnog četvrtka i statistike pokazuju da epidemija kovid-19 nakon strogih mera od 1. marta usporava, ali ne dovoljno brzo za preopterećene bolnice.

Trenutno je u Češkoj hospitalizovano 7.965 kovid-19 pacijenata, dok ih je početkom sedmice bilo 1.000 više. U teškom stanju na intenzivnoj nezi ili respiratorima je sada 1.860 pacijenata.

Ove sedmice je čef Centralnog kriznog štaba, ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček saopštio da  Češkoj više nije potrebna pomoć za lečenje  obolelih odkovid-19 u inostranstvu, za šta se u martu prijavila.

Od početka pandemije prošlog proleća u Češkoj od 10,7 miliona stanovnika virusom korona zarazilo se 1,5 miliona ljudi a njih 25.639 je preminulo.

„Želim da letujemo ove godine u inostranstvu. Ubeđen sam da će nam to poći za rukom ako do leta vakcinišemo dovoljan broj ljudi. Verujemo da ćemo izdržati Uskrs i da ćemo se u julu vratiti normalnom. A tokom leta godišnji odmor. Izdržimo“, rekao je premijer Andrej Babiš televiziji CNN Prima Njuz.

Premijer Babiš izrazio je nadu da će parlament danas odobriti vladi da produži vanrednu situaciju do kraja aprila ili bar dok ne prođe Uskrs jer najvažniji parametar je broj hospitalizovanih i kovid-19 pacijenata u teškom stanju.

„Nadamo se da ćemo tokom aprila doći do iskorišćena tri miliona doza vakcina. Važi da će u junu biti vakcinisano makar jednom dozom 60 do 70 odsto stanovništva“, rekao je ministar zdravlja Blatni.

Posle početnog haosa u vakcinisanju dugom dva ipo meseca, kada se žalila na EU da nema dovoljno vakcina a neiskorišćena je u magacinima ležala čak i četvrtina već isporučenih, Češka je uspela da ubrza imunizaciju stanovništva i trenutno se primeni 90 odsto isporučenih vakcina.

Do sada je Češkoj isporučeno 1,8 miliona doza vakcina odobrenih od strane Evropske agencije za lekove a ministar Blatni rekao je da očekuje tokom aprila još milion vakcina od kompanija Fajzer/Biontek, 140.000 od kompanije Moderna i 200.000 AstraZeneka vakcina, s tim da bi u aprilu trebalo da počnu i isporuke vakcina Džonson i Džonson.

Češka planira prema rečima glavne sanitarne inspektorke Pavle Svrčinove neke pogodnosti i blaže restrikcije za vakcinisane osobe, recimo da mogu da idu na koncerte ili slične manifestacije ali tek u trenutku kada vakcina bude dovoljno da mogu da se vakcinišu i mlađi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.