Evropska komisija danas je predstavila „Digitalni zeleni sertifikat“ kojim će građani moći da dokažu da nisu zaraženi koronavirusom, te da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze.

Sertifikat će sadržati tri kriterijuma – dokaz o negativnom PCR testu, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su preležali kovid-19.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas usvojeni predlog Komisije o “digitalnoj zelenoj potvrdi” koja za cilj ima „olakšanje putovanja unutar Evropske unije“.

Prema predlogu Evropske komisije ova potvrda mora da se posedouje i u papirnom i u elektronskom obliku, a izdavale bi je države članice.

Sertifikat bi bio priznat od svih članica Evropske unije, te država koje se nalaze u Šengenskom prostoru, a nisu u EU. Ova potvrda je garancija da je osoba ili vakcinisana protiv koronavirusa, ili poseduje negativan test ili dokaz da je preležala koronavirus. 

Potvrda se izdaje državljanima Evropske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU, te članovima njihovih porodica. Izdavanje ovih potvrda za građane EU će biti besplatno.

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osetljive lične podatke, zaštita tih podataka biti veoma visoka. 

“Digitalna potvrda” će sadržati podatke o vakcini koju je građanin primio, o tome ko je proizvođač, broju doza i datumu vakcinisanja. 

Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vreme testiranja, mesto testiranja, kao i rezultat testiranja. 

Potvrda o tome da je osoba preležala kovid-19 sadržaće datum kada je utvrđen pozitivan test, telo koje je izdalo potvrdu, kao i datum izdavanja i rok trajanja potvrde.

Poslednja stavka o roku trajanja mogla bi da izazove kontroverze, budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preležale koronavirus.

Države članice će morati da priznaju potvrde o vakcinaciji bez obzira na tip vakcine.

Međutim, u tom slučaju osoba mora biti vakcinisana cepivom koje ima dozvolu za širu upotrebu na teritoriji Evropske unije. Ipak, države članice imaju mogućnost da same prihvate i potvrde o vakcinaciji drugim vakcinama.

Ovo pitanje je postavljeno zbog toga što neke države članice, kao i one koje nisu u Uniji, koriste i kinesko i rusko cepivo koje nije odobreno u Evropskoj uniji. 

Prema tumačenju Evropske komisije vakcinisanje pomenutim vakcinama neće biti dovoljno za potvrdu za putovanje u svim zemljama članicama EU, ali svaka država ima pravo sama da odluči o tome hoće li priznati i potvrde za građane koji su se vakcinisali kineskom ili ruskom vakcinom. 

Evropska komisija navodi da se ovime “nipošto ne uvode uslovi za putovanje”, kao i da ovakva potvrda ne može biti preduslov za putovanje. Njome se samo olakšava sloboda kretanja, piše u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.