Na desetine hiljada naučnika na planeti traži svakodnevno načine da pomogne pacijentima obolelim od karcinoma. Širom sveta karcinom godišnje odnese 10 miliona života, ali trenutno dostupne terapije mogle su da spasu trećinu njih samo da nisu zapostavljeni prevencija i rana dijagnoza bolesti. Farmaceutska kompanija Takeda podvlači važnost da su u borbi protiv karcinoma važni i nauka i zdravi stilovi života.

. „Vodimo se potrebama pacijenata  i ostajemo posvećeni tome da im uz pomoć najsavremenije nauke obezbedimo mogućnost da značajno unaprede kvalitet svog života”, kaže dr Aleksandar Biljić Erski, direktor za medicinska pitanja Takede za Srbiju, dodajući da ova kompanija trenutno klinički testira čak 16 novih lekova za obolele od karcinoma pluća, prostate, leukemije i čvrstih tumora.

Naučna istraživanja i razvoj lekova jako brzo napreduju i na polju lečenja i na polju prevencije.

“Danas svaki drugi pacijent živi pet ili više godina od dana kada mu je dijagnostikovan karcinom. Pre samo deset godina to je uspevalo tek svakom dvadesetom pacijentu”, opisuje dr Biljić Erski. ovi rezultati su , kaže, velika motivacija za naučnike da nastave dalje.

Svake tri sekunde karcinom odnese jedan ljudski život. Najviše života odnese karcinom pluća, a potom karcinom debelog creva, Ova dva karcinoma odgovorni su za smrt četvrtine svih pacijenata obolelih od karcinoma. U isto vreme rizik od obolevanja kod ovih tipova karcinoma može se značajno umanjiti dobrim životnim navikama. Prevencija, rana dijagnostika i rano lečenje mogu značajno da smanje broj umrlih. Ključni faktori u smanjenju rizika od karcinoma je smanjenje koriščenja duvana i alkohola, izmena ishrane i smanjenje gojaznosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.