Jedna od stvari koje je pokazala pandemija koronavirusa jeste da znanje ne sme da stane. Bez obzira na izazovne okolnosti, čak i ako mora da se obavlja drugačije nego što smo navikli – to je, s jedne strane, izazov, s druge nova šansa, posebno za interakciju – prenošenje znanja i saveta stručnjaka deluje neophodnije nego ikada.

Zato su stručnjaci kompanije NIS i u novoj akademskoj godini nastavili praksu realizacije onlajn gostujućih predavanja, namenjenih studentima partnerskih fakulteta Beogradskog i Novosadskog univerziteta. Predavanja se realizuju posredstvom NIS-ovog programa „Energija znanja“.

Gostujuća predavanja stručnjaka iz biznis sektora doprinose razvoju naučno-obrazovnog procesa, ali i poslovne prakse. Prepoznajući važnost deljenja praktičnog znanja, produbljivanja veze između akademskog i biznis sektora i povezivanja sa studentskom populacijom, kompanija NIS je tradicionalna predavanja svojih stručnjaka nastavila i u izazovnim okolnostima u 2020. godini, tako što ih je preusmerena u onlajn format.

U ovom, zimskom semestru, realizovano je osam gostujućih predavanja NIS-ovih eksperata, dok je u prethodnom ciklusu letnjeg semestra realizovano čak 25 onlajn gostujućih predavanja.

Na Elektronskom fakultetu u Nišu, sa kojim kompanija NIS sarađuje na polju digitalnih tehnologija i inovacija, održana su četiri interaktivna predavanja tokom kojih su stručnjaci kompanije kroz praktične primere predstavili načine upotrebe i primene digitalnih tehnologija u proizvodnji nafte i gasa.

„Cilj naših predavanja je deljenje i transfer znanja studentima i profesorima o naftnom inženjerstvu i upotrebi digitalnih tehnologija u naftnoj i gasnoj industriji, koje je nesumnjivo veoma korisno za dalju saradnju i realizaciju zajedničkih projekata između fakulteta i kompanije“, rekao je Mihail Naugoljnov, rukovodilac projekta „Digitalna laboratorija“ u NIS-u i jedan od predavača na ovom fakultetu.

Tri stručna predavanja održana su i za studente Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, sa smera „Naftno-petrohemijsko inženjerstvo“, tokom kojih su studentima približeni kompleksni radni procesi koji se odvijaju u Rafineriji nafte Pančevo.

Poslednje predavanje održano je studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu u okviru predmeta Menadžment odnosa sa kupcima, na temu implementacije SAP CRM sistema u NIS-u.

„Iako je projekat završen 2014. godine, ova tema je veoma aktuelna i primenljiva kako danas tako i ubuduće, a naše iskustvo je bilo veoma korisno studentima, posebno uzimajući u obzir da na našem tržištu nema puno ovako kompleksnih i obimnih implementacija CRM rešenja“, izjavila je Snežana Đurović, rukovodilac sektora IT u Bloku Promet, koja je sa studentima nesebično podelila svoju ekspertizu.

Dobrobit ovakve saradnje ističe i prof. dr Zoran Bogetić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

„Između kompanije NIS i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, renomiranih institucija u privredi i obrazovanju, ostvarena je saradnja od koje tek treba očekivati dobre rezultate od obostrane strategijske koristi“, navodi profesor Bogetić.

Pored realizacije gostujućih predavanja, kompanija NIS dodeljuje stipendije najboljim studentima koji se obrazuju na smerovima od interesa za kompaniju, organizuje prakse i terenske posete, donira sredstva za poboljšavanje obrazovne infrastrukture i promociju nauke i ruskog jezika.

U prvom ciklusu letnjeg semestra realizovano je 25 onlajn gostujućih predavanja, namenjenih studentima partnerskih fakulteta Beogradskog i Novosadskog univerziteta, među kojima su bili Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Tehnološki fakultet i Fakultet tehničkih nauka. Studenti Pedagoškog fakulteta u Somboru i učenici Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima su takođe imali priliku da iz prve ruke slušaju iskustva kada je u pitanju učenje ruskog jezika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.