Jedna od najpoznatijih scena u čuvenom satiričnom romanu „Kvaka 22“, koji je ispričao drugačiju stranu rata i američkog junaštva, odvija se u onom italijanskom bordelu.

Nejtli, zaljubljen do ušiju u neku prostitutku, vodi žustar razgovor sa starcem koji mu kaže da će pre propasti Amerika nego Italija. Starac se smeje, ali njegov ton je blag.

„Rim je propao. Grčka je propala, Persija je propala, Španija je propala. Sve velike nacije propadaju. Zašto ne bi tvoja? Koliko misliš da će tvoja država stvarno trajati? Zauvek? Imaj na umu da će i naša planeta biti uništena za nekih dvadeset pet miliona godina…“ Nejtli se nelagodno promeškoljio.

„Pa, zauvek je baš dug period, valjda.“

Mnogima je 6. januara kasno uveče po evropskom vremenu izgledalo kao da je došlo vreme da se ostvari predviđanje starca iz „Kvake 22“.

Masa naoružana pištoljima, motkama i kopljima, masa sastavljena od desničara, neonacista, poklonika teorija zavere, ljubitelja borilačkih veština i ostalog polusveta, za račun prebogatog belog čoveka koji im poručuje da su svi zajedno pokradeni, a ponajviše on, upada u Kapitol, nultu tačku američke demokratije i simbol moći najveće svetske sile, i tamo radi šta hoće: bio je to i pokušaj državnog udara i teroristički napad, prizor kakav bi, uz logo CNN u ćošku ekrana, mnogo više priličio nekoj demokratiji u povoju, ako i njoj.

Veliku priču o događajima u Sjednjenim Američkim Državama i najotvorenim tajnom državnom udaru pročitajte u novom broju Nedeljnika. Uz svaki primerak poklon Njujork tajms na srpskom jeziku…

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

NE ZABORAVITE: Svi čitaoci dobijaju na poklon i knjigu iz edicije „Fatalne Srpkinje“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.