Nedavno započeta kampanja pod nazivom „Dobro društvo“, koju regionalna SIGN mreža kod nas sprovodi kroz Trag fondaciju, bavi se pitanjima šta je potrebno za dobro društvo, kako se ono gradi i da li je to odgovornost države, medija, kompanija, civilnog sektora ili svih nas. U poslednjoj priči Dobrog društva, posvećene udruženjima građana koja se neumorno bore za pravednije, otvorenije zajednice, približićemo vam „Da se zna!“.

Kada uživaš ista prava, dobijaš iste mogućnosti bez obzira na to kako se deklarišeš i kako se predstavljaš, onda si deo društva koje ne ocrtava granice, već prihvata sve svoje članove jednako i ravnopravno. Ono vidi različitost kao prednost, a seksualna orijentacija i rodni identitet nisu povod za diskriminaciju i nasilje. Za takvo društvo bori se udruženje „Da se zna!“.

Prateći izveštaje, slušajući iskustva i priče, grupa aktivista uvidela je da su neprimereni komentari, verbalne pretnje, diskriminacija i nasilje svakodnevnica za članove LGBT+ zajednice u Srbiji. Podaci govore da 1 od 3 LGBT+ osobe u svom životu doživi neku vrstu nasilja, a često im je uskraćena i psihološka podrška u sistemu javnog zdravlja. Kako su izostajale reakcije nadležnih institucija, a pretnje i nasilje bili sve manje zabeleženi, nastalo je udruženje „Da se zna!“ kako bi upoznalo LGBT+ osobe sa njihovim pravima, dalo podršku njihovom mentalnom zdravlju i radilo na procesuiranju nasilja i diskriminacije koje su iskusili.

Tokom 2016. godine udruženje je pokrenulo onlajn platformu kako bi prebrodioci i svedoci nasilja imali mogućnost da sigurno i anonimno prijave svaki vid nasilja i diskriminacije. Platforma omogućava i uvid u sve evidentirane prijave, te udruženje redovno obaveštava javnost i nadležne institucije o ovom ozbiljnom društvenom problemu. Uz podršku aktivista i udruženja, pokreću se postupci pred nadležnim institucijama, a LGBT+ osobama se pruža podrška usmerena na mentalno zdravlje. 

Fizičko i psihičko nasilje najčešće ostavlja trajne posledice na osobe koje su preživele nasilje. Bez adekvatne pomoći i stručne podrške, uz težak teret svakodnevnice, LGBT+ žrtve nasilja se neretko odluče na samoubistvo, zloupotrebu alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci. Zato je „Da se zna!“ oformilo tim psihologa/-škinja koji rade sa LGBT+ osobama kako bi što lakše prošli kroz situaciju akutnog nasilja.

No, rad udruženja se ne zaustavlja na tome. Pokrenuli su volontersku grupu koju čine mladi zainteresovani za LGBT+ aktivizam, osnaživanje i podršku LGBT+ osobama.  Započete su i terapijske grupe podrške kako bi se razmenjivala iskustva i podelili utisci, a krajem 2018. godine otvoreno je i Savetovalište koje radi sa LGBT+ osobama, njihovim roditeljima, članovima porodice, kao i prijateljima. Zahvaljujući kampanji prikupljanja sredstava u okviru programa Akademija održivosti Trag fondacije, „Da se zna!“ je prikupilo sredstva za rad Savetovališta koje je sada dostupno tokom jednog dana nedeljno celokupnoj LGBT+ zajednici.

Dolaskom pandemije i uvođenjem vanrednog stanja, rad Savetovališta i pružanje pravne podrške postali su jedini izvor podrške za mnoge LGBT+ osobe. Neki od njih su bili prinuđeni da dele prostor sa ljudima koji ih ne podržavaju i vrše neki oblik nasilja i diskriminacije nad njima. Zahvaljujući pravnim savetima udruženja, znali su kome da se obrate za pomoć i šta mogu da urade. Psihološka podrška je omogućena putem online četa na sajtu udruženja, a zahvaljujući podršci Trag fondacije, „Da se zna!“ je organizovalo edukaciju za 10 novih terapeuta koji će se uključivati u rad u narednom periodu. O značaju i dostupnosti podrške, iz „Da se zna!“ kažu:

“Ljudi, koji nam se javljaju iz manjih mesta u Srbiji, imaju više problema sa okolinom nego što je to slučaj u većim gradovima, i oni obično nemaju kome da se obrate za bilo kakav vid podrške ili pomoći, a nažalost takvih slučajeva je dosta.”

Udruženje „Da se zna!“ nas uči tome da se dobro društvo ne plaši različitosti, da ne ostavlja one na obodu društva bez podrške i razumevanja. Podržite i vi one koji podršku pružaju drugima – volonterski, donacijom ili širenjem vesti o radu „Da se zna!“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.