Dobro jutro,

Svima osim Donaldu Trampu jer osim što je kod njega sada noć, ništa nije dobro. I Džordžija je odbila njegove žalbe na prebrojavanje glasova, pa će i odlazeći američki predsednik morati da se suoči sa surovom realnošću. Sa onim sa čime se svi suočavamo od kada je počela pandemija koronavirusa. Da li će Krizni štab danas doneti nove mere, koje će borbu sa pandemijom olakšati? I da li je zaista realnost ono što kaže Milorad Dodik pred posetu Beogradu, da traje „opšti napad na Srbe“?

KRIZNI ŠTAB DANAS OPET ZASEDA – DA LI I ODLUČUJE?

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održava se danas, jer postojeće mere prestaju da važe u utorak, 15. decembra, a koje će, prema najavama članova Kriznog štava, sutra biti i produžene.

Sednica je zakazana za 15.30, a na stolu će se pored produženja postojećih mera naći i predlog da se uvede obavezan negativan pi-si-ar test za sve koji ulaze u Srbiju pred praznike, bez obzira na to da li su naši ili strani državljani, i bez obzira na to iz koje zemlje dolaze, prenosi „Blic“.

„To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja kao što je Finska, koja je najbolja, Estonija“, rekao je doktor Branislav Tiodorović.

O aktuelnim, ali i novim merama govorio je juče i dr Predrag Kon.

„Produženja postojećih mera će svakako biti, kao i eventualnog dodavanja novih, a razmišljamo i o zabrani kretanja“, rekao je Kon.

Dodao je i da policijski čas nije nerealna opcija.

„Objavljuju se i pozivaju preko društvenih mreža na proslave, žurke u iznajmljenim prostorima. To se dešava, to je nešto što nije pojedinačni slučaj, ima i otvorenih poziva. Veliko je pitanje da li je moguće u okviru privatnih aranžmana i dogovora to moguće kontrolisati. To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire“.

DODIK DOLAZI KOD VUČIĆA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće danas predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u Beogradu, gde će razgovarati o nizu pitanja.

Susret Vučića i Dodika se održava uoči sastanka Dodika sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Kako je prenela RTRS, Dodik je rekao da će glavna tema sastanka, koji je ranije dogovoren, biti epidemiološka situacija u Srpskoj i Srbiji.

„Raniji je dogovor bio da za stanovnike Republike Srpske neće biti zatvorena granica prema Srbiji. Nastojaću da tako i ostane, jer vidim da sada Srbija najavljuje eventualno zatvaranje granica“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je istakao je da će na sastanku biti otvorene i druge teme.

„Opšti je napad na Srbe. Napadi dolaze iz Amerike i iz Evrope. Na tapeti je Srbija, srpski narod, Vučić, na tapeti je i Republika Srpska i svi mi koji predstavljamo Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

SVE TRAMPOVE ŽALBE ODBIJENE

Sud u Džordžiji odbacio je žalbu američkog predsednika Donalda Trampa o poništavanju rezultata predsedničkih izbora u toj saveznoj državi i to je poslednji u nizu Trampovih neuspelih pokušaja o poništavanju izbora na kojima je izgubio od demokrate Džozefa Bajdena.

Sud je naveo da je žalba u kojoj se pominje prevara na izborima neutemeljena.

Trampov tim je žalbu podneo 4. decembra i tada je prvi put odbačena jer nisu podneti svi odgovarajući dokumenti.

Sud u Džordžiji je odbio i tu novu žalbu sa nakadno podnetim dokumentima.

Trampov tim je zatražio da žalba bude razmotrena pre sastanka elektorskog koledža koji treba zvanično da potvrdi rezultate predsedničkih izbora na saveznom nivou.

Sastanak elektorskog koledža je zakazan za ponedeljak.

Iako su tužbe koji je Trampov tim podneo u raznim saveznim državama odbijene, Tramp i dalje ponavlja da su izbori pokradeni.

VESTI IZ SVETA

Nemačka kanelarka Angela Merkel najavila je da će od 16. decembra u toj državi biti pooštrene već rigorozne mere protiv koronavirusa, ali je naglasila da će izuzetak biti Božić.

Protesti širom sveta – nastavljene su demonstracije protiv policijske brutalnosti u Tirani, na ulicama Minska ništa novo osim novih hapšenja, demonstranti u Poljskoj su pokušali da dođu do kuće Kačinjskog.

U Marseju policija nije rasturala demonstracije nego kućne žurke. Na jednoj je bilo oko 500 zvanica… Velika neka kuća.

REDOVI SPORTA I RAZONODE

Bogdan brzo namestio ruku

Košarkaši Atlanta Hoksa savladali su Orlando Medžik u drugoj (međusobnoj) utakmici u predsezoni, rezultatom 116:107.

Hoksi su odmah na početku utakmice nametnuli svoj ritam i napravili prednost od deset poena, koju Orlando do kraja meča nije uspeo da preokrene, iako je prilazio i na pola koša razlike.

Bogdan Bogdanović je već u drugoj utakmici u novom timu namestio ruku.

Za 26 minuta na parketu – najmanje od svih glavnih igrača – ubacio je 18 poena, uz dva skoka i dve asistencije. Posebno raduje što je za tri poena šutirao uz 40 odsto preciznosti.

U segmentu igre koji će predstavljati važno oružje Atlante, kontanapadu, Bogdanović je od samog početka imao zapaženu ulogu jer je uspevao da uhvati “kvoterbek” pasove Trea Janga i da ih lagano završi na obruču.

Jang je na kraju meča rekao veoma važnu stvar za samopouzdanje svih novih igrača u timu…

“Dogovor je bio da ove prve mečeve koristimo da se uigramo i ja zaista pokušavam da na neki način testiram nove saigrače, da bih video kako bi najbolje mogla da teče naša saradnja. I mogu da kažem da u neke momke već imam puno poverenje, što me veoma raduje”, poručio je Jang.

Trener Hoksa Lojd Pirs izjavio je da je zadovoljan šutevima koje su uzeli novi igrači u timu i da očekuje da tim ima kapacitet da im obezbedi još više prostora da šutiraju.

Podsetimo, Atlanta je prošle godine imala najlošiji procenat šuta izvan linije za tri poena.

Na sajtu Nedeljnik.rs čitajte danas sve o prva tri meseca Premijer lige – veliki presek novog nenormalnog u najjačoj ligi na svetu.

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradska dnevna štampa u današnjim izdanjima najviše piše o mogućim epidemiološkim merama, lažnim policajcima, mini Šengenu i o drugim temama.

ALO – List prenosi izjavu epidemiologa i člana Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Predraga Kona, povodom najave novih mera u cilju suzbijanja epidemije „Srbija je u ratnom stanju“.

BLIC – „Deset mera za praznike“, list piše o čemu će se raspravljati na sednici Kriznog štaba. „Lažne značke, lažni policajci“, o slučajevima pljački prilikom kojih su razbojnici navodno koristili verne kopije policijskih legitimacija.

VEČERNJE NOVOSTI – „Policijski čas za Novu godinu“, prenosi da u ponedeljak Krizni štab razmatra uvodjenje novih protivepidemioloških mera. Intervju sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom „Biće još pritisaka, mnogima smeta nezavisna Srbija“.

DANAS – Analiza nastupa političara na društvenim mrežama najavljena je naslovom „Vučić dominira na Instagramu, Djilas i Jeremić sve aktivniji“. Pod naslovom „Vlast kao da mrzi Beograd“, razgovor sa rediteljem Goranom Markovićem.

INFORMER – List piše o zahtevima epidemiologa za pooštravanje mera za suzbijanje epidemije korona virusa „Policijski čas za Svetog Nikolu“.

KURIR – „Tiodorović: Razmišljamo o karantinu za ulazak u Srbiju“, list prenosi izjavu epidemiologa i člana Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Branislava Tiodorovića. Intervju sa doktorom Arsenom Ristićem „Broj infarkta u koroni veći za trećinu“.

POLITIKA – „Regionalni savez neće udaljiti Srbiju od EU“, o uspostavljanju „mini-Šengena“. Autorski tekst ministra finansija Siniše Malog „Država ne subvencioniše Er Srbiju ispod žita“. „U Nemačkoj bez dočeka 2021“, o novim merama protiv korona virusa u Evropi.

SRPSKI TELEGRAF – „Deca ne smeju da se vakcinišu protiv kovida“ o upozorenjima stručnjaka povodom vakcinisanja protiv korona virusa.

NA DANAŠNJI DAN

1911. – Norveški istraživač Ruald Amundsen postao prvi čovek koji je stigao na Južni pol, pretekavši engleskog polarnog istraživača Roberta Skota, koji je na Južni pol stigao 18.1.1912.

1995. – U Jelisejskoj palati u Parizu potpisan mirovni sporazum o okončanju 44-mesečnog rata u Bosni, koji je postignut 21.11.1995. u Dejtonu, SAD. Potpise na sporazum stavili predsednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević. Tim sporazumom BiH podeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, a nadgledanje sprovođenja mira povereno snagama NATO.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.