(Beta) – Ministar vanjskih poslova Crne Gore Djordje Radulović izjavio je da u ovom trenutku nije moguće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

On je za TV Vijesti rekao da Srbija, ako bi ponovo htela da postavi Božovća, mora da dobije poziv za agreman od predsednika Crne Gore i Vlada nema mogućnost da odlučuje o tom pitanju.

Radulović je kazao i da ne zna za slučaj da je neka država povukla odluku o proterivanju ambasadora.

Rekao je da je proterivanje poslednja mera koja se preduzima i ne doprinosi dobrosusedskim odnosima.

„Da sam tada bio ministar pozvao bih ga na razgovor“, kazao je Radulović.

Bivša vlada je Božovića proglasila nepoželjnom osobom, nakon što je rekao da je „velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila uvod u oslobodjenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom“.

Radulović je poručio da ne treba gledati u 1918. godinu i to treba ostaviti istoričarima.

„Svi treba da budu spokojni, Crna Gora je nezavisna država, ali je država svih koji žive u njoj i svi ovu zemlju moraju da dožive kao svoju. Ako neki procenat građana ne oseća Crnu Goru kao svoju, neki procenat Srba, to je pravi primer da treba pokrenuti dijalog“, kazao je Radulović.

Dodao je da Ministarstvo vanjskih poslova može vrlo malo da uradi po pitanju zahteva Crne Gore Srbiji za izručenje Svetozara Marovića, i da je to sve u nadležnostima ministarstava pravde.

Najavio je da će Crna Gora povući više amabasadora, i da će ministarstvo taj predlog izneti već na nekoj od narednih sednica Vlade, kako bi na njihova mesta došle karijerne diplomate.

„Ambasadori koji su karijerne diplomate i koji su prošli trening diplomatskih kadrova, mi ćemo se truditi da ih zadržimo, ove ostale ćemo povući“, rekao Radulović, ali nije želeo da navede ko će biti vraćen u Crnu Goru.

Dodao je da ako kaže da ima oko 20 „nekarijernih“ diplomata ne može reći da će svi biti poslati kući.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.