Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je zabranio mere ograničenja koje su postavljene verskim institucijama u saveznoj državi Njujork, a koje je nametnuo guverner Endrju Kuomo u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa, prenosi Njujork tajms.

Za ukidanje ograničenja glasalo je pet sudija, uključujući i glas nove sutkinje Vrhovnog suda Ejmi Koni Beret, čije je glas je po prvi put imao presudnu ulogu. Predsednik Vrhovnog suda Džon Roberts i još tri člana suda liberalnog usmerenja su glasali protiv.

Ova presuda je u suprotnosti sa ranijom presudom koja se odnosila na mere ograničenja nametnute verskim institucijama u Kaliforniji i Nevadi. Vrhovni sud je tada dozvolio guvernerima saveznih država da ograniče broj vernika u crkvama.

Međutim, članstvo Vrhovnog suda se od tada promenilo, a preminulu sutkinju Rut Bejder Ginsburg zamenila je upravo Koni Beret. Rezultat glasanja u tim slučajevima je takođe bio 5 naprema 4, ali sa drugim ishodom.

U nepotpisanom mišljenju Vrhovnog suda, većina je istakla da su ograničenja koja je nametnuo guverner Njujorka u suprotnosti sa pravom slobode veroispovesti.

„Vreme je da razjasnimo da, iako pandemija koronavirusa postavlja ozbiljne izazove, ne postoji svet u kom Ustav toleriše izvršne odredbe kojima se ponovo otvaraju prodavnice alkoholnih pića i bicikl servisi, a crkve, sinagoge i džamije ostaju zatvorene“, napisao je sudija Nil Gorsač u mišljenju većine.

Odluka Vrhovnog suda odnosila se na dve prijave – rimokatoličke biskupije Bruklin i zajedničku prijavu dve sinagoge, pravoslavne i jevrejske organizacije, kao i dva vernika.

U prijavama se naglašava da su ograničenja koja je nametnuo Kuomo prekršila ustavnu zaštitu slobode religije.

Ograničenja jesu stroga, piše Njujork tajms. U „crvenim zonama“, gde je rizik od širenja infekcije najveći, do deset osoba može prisustvovati verskim službama. U manje opasnim „narandžastim zonama“, prisustvo je ograničeno na 25 osoba. Ove mere se odnose čak i na crkve većeg kapaciteta, koje mogu da prime i do 1.000 ljudi.

Advokati eparhija i sinagoga su istakli da su ograničenja koja je nametnuo guverner Njujorka „diskreciona“.

Ipak, u izdvojenom mišljenju, predsednik Vrhovnog suda napisao je da je sud postupio „prenagljeno“.

„Numerička ograničenja kapaciteta do 10 ili 25 ljudi, u zavisnosti od zone, izgledaju preterano restriktivno. Međutim, nije neophodno da u ovom trenutku odlučujemo o tom ozbiljnom i teškom pitanju“, napisao je sudija Roberts.

„Guverner bi mogao da vrati ograničenja, ali možda to i ne bi uradio. Ovo je značajna stvar za odluke koje su neophodne za javnu bezbednost usred smrtonosne pandemije. Ukoliko guverner ponovo uspostavi numerička ograničenja, podnosioci prijave mogu da se obrate ovom sudu, a mi bismo mogli brzo da postupimo po njihovim obnovljenim zahtevima“, dodao je u izdvojenom mišljenju predsednik Vrhovnog suda Roberts.

U izdvojenom mišljenju sutkinje Sonje Sotomajor naglašava se da su mere ograničenja guvernera Njujorka razumne.

„Besplatna verska služba jedno je od naših najcenjenijih i najljubomornije čuvanih ustavnih prava“, napisala je ona.

„Države možda neće diskriminisati verske institucije, čak i kada se suoče sa smrtonosnom pandemijskom krizom poput ove. Međutim, ti principi danas nisu narušeni. Ustav ne zabranjuje državama da odgovore na krize po javno zdravlje propisima koji se prema verskim institucijama odnose jednako ili povoljnije od uporedivih sekularnih institucija, a posebno kada ti propisi spašavaju živote. Budući da propisi savezne države Njujork protiv COVID-19 doprinose upravo spašavanju života, s poštovanjem nisam saglasna s mišljenjem većine“, napisala je sutkinja Sotomajor.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.