Pet osoba je preminulo u Južnoj Koreji nakon što su tokom prethodne nedelje primili vakcine protiv sezonskog gripa, saopštili su danas zvaničnici, izražavajući zabrinutost za bezbednost vakcine, prenosi Rojters.

Vlasti tvrde da nema razloga da veruju kako su smrtni slučajevi povezani sa vakcinom, ali su i pored toga pokrenuli istragu.

„Ne možemo dati kategoričko saopštenje“, rekao je zamenik ministra zdravlja Kim Gang-lip upitan da prokomentariše smrt petoro ljudi, među kojima su 17-godišnji momak i muškarac u sedamdesetim godinama.

Tinejdžer je bio prvi koji je smrtni slučaj prošle sedmice. Momak je preminuo dva dana nakon što je primio vakcinu u Inčeonu, mestu blizu Seula.

Stariji muškarac, koji je bolovao od Parkinsonove bolesti i aritmije je najnoviji slučaj, preminuo je juče u Daeguu, dan nakon što je vakcinisan. Zdravstvene vlasti su saopštile da je on redovno primao vakcine od 2015. godine, bez ikakvih nuspojava.

Zvaničnici Seula, glavnog grada Južne Koreje, saopštili su da će ove godine nabaviti 20 odsto više vakcina protiv gripa nego prethodne godine, kako bi pokušali da spreče preopterećenost zdravstvenog sistema usled potencijalno obolelih od sezonskog gripa i koronavirusa.

Međutim, sam početak besplatnog programa za oko devetnaest miliona građana Južne Koreje bio je odložen na tri nedelje nakon što je otkriveno da je oko pet miliona doza bilo izloženo sobnoj temperaturi tokom transporta u medicinske ustanove.

Od sredine oktobra, nekih 8,3 miliona ljudi je vakcinisano i prijavljeno je 350 slučajeva reakcije na vakcinu. Najveći broj smrtnih slučajeva povezanih sa vakcinacijom protiv sezonskog gripa do sada je bio 2005. godine, a tada je preminulo šest osoba.

Jačanje poverenja u javnosti u programe za vakcinaciju postao je globalni izazov ove godine za više zemalja, budući da pojedine države žure sa odobravanjem eksperimentalnih vakcina portiv COVID-19.

U Južnoj Koreji čak 62 odsto ispitanika (2.548 anketiranih) ne bi želelo da se vakciniše vakcinom protiv koronavirusa, čak i ako vakcina bude zvanično odobrena, sve dok se u potpunosti ne utvrde sva bezbednosna pitanja.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.