Zaraza se širi Evropom. Cifre su veće nego u martu i aprilu. Stanje je alarmantno, ocenila je Svetska zdravstvena organizacija i upozorila je danas Evropu da na visok nivo prenosa COVID-19.

Prema tabeli nadzora SZO, u Evropi ima zvanično pet miliona slučajeva zaraze i više od 227.000 preminulih od virusa.

Zbog ponovonog skoka zaraze ali takođe i većih kapaciteta testiranja u odnosu na talas mart-april broj novih slučajeva infekcije dnevno je sada između 40.000 i 50.000, u odnosu na dnevni vrhunac od 43.000 1. aprila, pokazuju podaci SZO u Evropi.

Novi apsolutni rekord datira od 11. septembra sa oko 54.000 slučajeva zaraze zabeleženih tokom jednog dana.

Na područuju Evrope, što se može videti u infografici, najveći broj novozaraženih je danas u Španiji, čak 11.291, a sledi je Francuska sa 10.593 nova slučaja zaraze. Iza njih su Rusija, Ukrajina, Velika Britanija… A u regionu neslavno prvo mesto po današnjem bilansu novoobolelih zauzima Rumunija sa 1.679.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Evropi, od sutra će u Srbiji biti na snazi nova mera pojačanog zdravstevnog nadzora nad onim građanima Srbije koji se vraćaju iz žarišnih područja, pre svega sa letovanja u primorskim zemljama u okruženju, kao što su Crna Gora i Hrvatska koja danas beleži novih 250 slučajeva zaraze koronavirusom.

Epidemiolog i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević izjavila je juče da je u okolnim zemljama 20 puta veća verovatnoća zaraze nego u Srbiji u kojoj se, prema zvaničnim statistikama, epidemiološka situacija stabilizovala, iako je i dalje nesigurna.

Ranije je, zbog povećanja broja novozaraženih u okolnim zemljama, Krizni štab doneo odluku da građani iz Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije pri ulasku u Srbiju moraju priložiti negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Gotovo sve evropske zemlje suočavaju sa sličnim problemom, povratkom turista sa letovanja i putovanja.

SZO je zato reagovala i u današnjem saopštenju izrazila zabrinutost zbog skraćenja planiranih ili uvedenih karantina vezanih za koronavirus u više zemalja.

Ta organizacija je isključila mogućnost skraćenja 14-odnevnog karantina za sve koji su bili u kontaktu sa virusom.

“Naša preporuka za 14-dnevni karantin zasnovana je na našem razumevanju perioda inkubacije i prenosa bolesti, mi ćemo to menjati samo na bazi promene našeg razumevanja nauke, što za sada nije slučaj”, rekla je Ketrin Smolvud, zadužena za vanredne situacije u SZO Evropa.

U Francuskoj je vreme izolacije smanjeno na sedam dana u slučaju kontakta sa obolelim. Taj period je deset dana u Velikoj Britaniji i Irskoj i više evropskih zemalja, a Portugal i Hrvatska planiraju da ga smanje.

“Kada se zna ogroman pojedinačni i društveni uticaj koji može da ima smanjenje karantina, čak i minimalno, ohrabrujem zemlje regiona da slede redovnu naučnu proceduru sa svojim stručnjacima i da primenjuju sigurne opcije za skraćenje”, rekao je Hans Kluge, direktor SZO za Evropu.

A u svetu, najmanje 941.473 osoba je do danas preminilo od koronavirusa, a više od 29.914.290 je zaraženo, dok se najmanje 20.131.400 oporavilo od bolesti. Zemlja koja je najteže pogođena pandemijom su SAD.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.