Dugo odlagano dokazno ročište u slučaju izručenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža danas je konačno došlo na red.

U Londonu počinje proces koji može da zapečati sudbinu čoveka koji je svetu otkrio američke ratne zločine. Ako bude isporučen u SAD gotovo sigurno će ostatak života provesti u zatvoru.

Optužnica protiv Asanža sadrži 18 tačaka, a zaprećena kazna je 175 godina zatvora.

Američki tužioci tvrde da je on prekršio Zakon o špijunaži time što je napravio zaveru kako bi pribavio i objavio stotine hiljada tajnih vladinih dokumenata, uključujući poverljive diplomatske depeše i izveštaje iz Iraka i Avganistana.

Tužioci su ga takođe optužili za hakerski napad na kompjuterski sistem američkog ministarstva odbrane, kako bi došao do još datoteka.

Njegov boravak u zatvoru negativno je uticao na sve aspekte njegovog života, tvrde Asanžovi prijatelji i pravni zastupnici.

Sedeći na začelju sudnice, odeven u sivi blejzer, sivi džemper i belu košulju, noseću naočare za čitanje, Asanž je poslednji put pre koronavirusa slušao izlaganje advokata američke strane, dok su se uzvici stotine njegovih pristalica ispred suda jasno čuli.

On je ustao, pre pauze za ručak, kako bi se zahvalio onima koji su protestovali u znak podrške, dodajući da mu je bilo teško da se usredsredi na ročište.

“Imam problem sa koncentracijom i ova buka mi nije od koristi. Razumem i veoma cenim javnu podršku”, rekao je sudiji tom prilikom.

Tokom retkih javnih pojavljivanja Asanž je izgledao umorno, bledo i izmučeno.

Njegov otac više puta je tražio da Džulijan bude pušten iz zatvora jer kako tvrdi, u Belmaršu ima nepošten tretman i žrtva je maltretiranja.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.